September: festivalmaand!

In september vieren we de officiële opening van het nieuwe culturele seizoen! Overal beginnen de voorstellingen en concerten weer! Meer reden voor een feestje heb je niet nodig, toch? Hoe beter dit feestje te vieren dan op een festival? Klinkt een festival jou als muziek in de oren, houd dan je weekenden vrij in september! Er komen namelijk ontzettend veel leuke Nijmeegse festivals aan. Kunst, dans, muziek, theater, debat en duurzaamheid. Waar ga jij naartoe?

Democratie & Tekenen

We zeuren dan wel wat af op onze politici, maar we moeten maar wat blij zijn met het democratische bestel van Nederland! Democratie is namelijk helemaal niet vanzelfsprekend. Tijdens het Democratiefestival op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus op eiland Veur Lent vieren we dit gegeven. Met bekende sprekers en acts als Maarten van Rossum, Khadija Arib, Danny Vera, Kajsa Ollongren, Eric Corton, Anita Witzier, Joris Luyendijk, Merol, Diederik Samson, Sunny Bergman, Erben Wennemars en Hugo Borst valt er heel wat te horen en zien.

Een weekend later - van donderdag 5 tot en met zondag 8 september - staat er een heel ander festival op de rol: The Big Draw! Dit is een internationaal teken-evenement dat jaarlijks wereldwijd in vele grote steden plaatsvindt. De hele stad wordt gevraagd en uitgedaagd om te tekenen. Workshops, programma's om naar te kijken, het is er allemaal. Dus kruip in je pen, potlood, penceel, veer of kwast en doe mee!

Nijmeegse Kunstnacht

Op zaterdag 21 september slaat geheel cultureel Nijmegen de handen weer ineen voor de negende editie van de Nijmeegse Kunstnacht. Een nacht als geen ander: verrassende combinaties van kunstinstellingen verzorgen programma's op zo'n twintig verschillende locaties in het centrum van Nijmegen en op het Honigcomplex. Kunst in alle vormen en maten, met een lage instap en hoge kwaliteit! Altijd al de bijzondere culturele locaties van Nijmegen verder willen ontdekken? Dit is je kans!

Muziek & Dansen

Op donderdag 12 september is het weer zover: Popronde Nijmegen is in town! Dit jaar is een speciale, want het festival blaast 25 kaarsjes uit! Muziek om je oren bij uit te likken, gespeeld door tientallen bands en artiesten die aan het begin staan van hun veelbelovende carrière. En dat allemaal voor niks! Wat houdt je tegen?

Een dagje later is het tijd om de benen los te dansen. Dan begint namelijk het Sambafestival (vrijdag 13 tot en met zondag 15 september)! Ook dit is een jubileum, want het festival viert haar vijftiende verjaardag. Het festival in De Lindenberg staat - zoals je waarschijnlijk al had geraden - helemaal in het teken van Samba. Muziek, dans en workshops. Tijd om die stramme benen eens goed te gebruiken!

 

Op zaterdagavond 31 augustus en zondagmiddag 1 september is de eerste van twee weekenden van het kunstenfestival De Oversteek. Zo'n dertige groene en sfeervolle locaties aan de oevers van de Waal in Nijmegen-Noord vormen het decor voor meer dan vijftig optredens en voorstellingen! Het tweede Oversteek-weekend - van zaterdagavond 7 tot en met zondagmiddag 8 september - vormt de herkansing voor mensen die het eerste weekend niet kunnen of de herhaling voor mensen die op reprise willen!

Dit vind je misschien ook leuk...