September: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Het culturele seizoen is weer van start! Er is dus meer dan genoeg te doen, te zien en te beleven in het culturele Nijmegen. We hebben alvast de agenda's doorgespit en hebben een heel aantal tips voor je!

Muziek en concerten

5 september - Avontuurlijk Romeins meets jazz

Locatie: Museumpark Orientalis
Op 5 september vieren we samen de laatste dag van de Romeinse zomer in het Museumpark Orientalis, dat wordt opgeluisterd met optredens van het jazztrio ‘The New Conrad Miller Trio’.

11 september - Popronde Nijmegen

Locatie: De Lindenberg
Popronde strijkt neer in Nijmegen met maar liefst 82 acts! De Popronde is hét reizende muziekfestival van Nederland voor de nieuwe generatie popmuzikanten. Singer/songwriters, rapper, rockers en producers, de Popronde is niet aan een muziekstijl gebonden en altijd laagdrempelig.

26 september - Fortarock: Jinjer, Humanity's Last Breath + Hypno5e

Locatie: Doornroosje
De uit Oekraïne afkomstige metalband Jinjer geldt inmiddels al lang niet meer als band to watch. De band haalt inspiratie uit de death metal, progressieve metal, rock en flirt daarbij ook nog met de grooves van de nu-metal.

Festivals

10 t/m 12 september - Nimma aan zee

Locatie: LUX Nijmegen
Stel: het is 2220. Nijmegen kent geen Waalstranden meer, maar zeestranden. Wat betekent deze nieuwe situatie voor onze manier van leven en de natuur? Tijdens Nimma aan zee – Kunst voor klimaat festival nodigen we het publiek uit samen op zoek te gaan naar antwoorden.

9 t/m 12 september - The Big Draw Nijmegen

Locatie: Binnenstad Nijmegen
Van 9 t/m 12 september 2021 zal Nijmegen als vanouds een waar teken paradijs zijn. Op het programma staan diverse activiteiten, workshops en expo’s van diverse tekenstijlen. The Big Draw Nijmegen zet dit jaar manga en anime op de kaart.

11 & 12 september - Gebroeders van Lymborch Festival

Locatie: Valkhofpark
Beleef de middeleeuwen! Kom ze proeven, voelen, zien en horen in het Valkhofpark. Er is een levendige middeleeuwse ambachtenmarkt. Leer hier zelf de fijne ambachten. Smeed, hak, bak en weef mee!

Exposities en kunst

4 & 5 september - Ontdek Uniek Uitzonderlijke Kunst

Locatie: Museum het Valkhof
Kom naar Museum het Valkhof in Nijmegen en laat je verrassen door de kunstenaars van de UNIT Academie. De UNIT Academie is een stichting die zich inzet voor de ontwikkeling van mensen met een beeldend talent en een vorm van autisme of aanverwante problematiek.

vanaf 4 september - Gek van Kunst

Locatie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
De tentoonstelling Gek van Kunst zet kunstenaars met een psychische kwetsbaarheid in de schijnwerpers. We leren niet alleen nieuw en interessant werk kennen, maar ontmoeten ook de makers en ervaren de achtergronden van het ontstaansproces. 

Tot 26 september - Zomerexpositie

Locatie: Galerie Zeven Zomers
Eigenaar Eelko van Iersel is er wederom in geslaagd om de kunstwerken van 14 exposanten bij elkaar te brengen, zodat er cohesie ontstaat. Ieder werk is uiteraard solitair te bekijken, maar de combinatie van de stukken zorgt voor een spannend spel. 

Theater, dans en meer

4 t/m 11 september - Acht dagen poëzie

Locatie: Poëzie centrum Nederland
Van 4 tot 11 september worden er in het Poëzie centrum Nederland diverse activiteiten georganiseerd rondom poëzie. Van lessen in gedichten lezen en schrijven, naar een workshop rondom het thema de relatie tussen beeldende kunst en poëzie, een ontmoeting met een dichter Wout Waanders en bundelpresentaties.

18 september - Nijmeegse Kunstnacht

Locatie: Verschillende locaties
Je ziet onverwachte optredens, verrassende kunstinstallaties en unieke cross-overs van muziek, dans, beeldende kunst, film, theater, multimedia, wetenschap, literatuur en poëzie. Stippel vooraf jouw eigen route uit en ontdek in één nacht wat Nijmegen aan kunst en cultuur te bieden heeft.

22 & 23 september - Wim Helsen - Niet mijn apen, niet mijn circus - Try-out

Locatie: De Lindenberg
Radicale, geheimzinnige en willekeurige antwoorden op eenvoudige vragen van de spitsvondige en onweerstaanbare Wim Helsen. In zijn zesde cabaretprogramma vraagt de Vlaamse cabaretier zich af: Wat heeft de wereld nodig? Wat heeft een mens nodig? Eenvoudige vragen die vragen om ingewikkelde antwoorden. Dat treft!

Bekijk de volledige culturele agenda hier