Open Source Radio: een muzikale ontmoetingsplek

| Bart Jansen

Open Source Radio timmert sinds hun start, anderhalve maand geleden, hard aan de weg. Vanuit een omgebouwde  koelcontainer op het terrein van Hubert in Nijmegen maken zij elke donderdag en vrijdag een divers radioprogramma. Het is een plek waar alle liefhebbers van elektronische muziek en Urban Arts & Culture samenkomen. Dirk Huijink is onderdeel van het team en vertelt gepassioneerd over het ontstaan en de toekomst van Open Source Radio.

“Mauke Rodermond, de aanjager van dit project, merkte dat Nijmegen een plek miste waar verschillende muziekachtergronden bij elkaar kwamen. Er is veel muziek en er zijn veel feestjes in Nijmegen, maar zo’n plek was er nog niet. Zo kwam het idee om Open Source Radio te starten. Vanaf moment één wist ik dat ik bij dit project wilde horen”, vertelt Dirk enthousiast.  

Dirk was niet de enige die enthousiast werd van het project. Sinds de start regent het aanvragen van vrijwilligers die mee willen helpen. Ook de aanvragen van dj’s stromen binnen. “Een gevestigde naam of een talent? Iedereen is hier welkom om te draaien. Als ze maar de passie hebben voor muziek en de skills hebben om te draaien.”

Via de site van Open Source Radio kunnen luisteraars meeluisteren, maar ook live meekijken via een stream. “In de container zijn camera’s gemonteerd waardoor mensen online alles kunnen volgen. Ook staat er een camera op de handen van de dj zodat je precies ziet wat de dj doet.”

Meer dan alleen dj’s

Naast dj’s komen er ook artiesten die zingen, een instrument bespelen of een verhaal te vertellen hebben. “Podcasts zijn iets waar we steeds meer mee bezig zijn. Allemaal met de bedoeling om mensen te inspireren en verschillende verhalen te delen over muziek”, vertelt Dirk.

De artiesten komen nu vooral uit Nijmegen en omgeving, maar het vizier staat open voor heel Nederland. “We willen artiesten landelijk laten zien via ons platform. Ook willen wij als merk naamsbekendheid creëren. We zijn pas net begonnen en hebben nog zoveel ideeën voor de toekomst.”

De koelcontainer als pronkstuk

De koelcontainer is een belangrijk onderdeel in de toekomst van Open Source Radio. De koelcontainer ziet er nu fantastisch uit, maar dat ging volgens Dirk niet zonder slag of stoot. “De container komt uit 1980 en alle koelelementen moesten er nog uit worden gesloopt. Het was een heel proces, maar uiteindelijk is de container een soort kunstwerk geworden waar we heel trots op zijn.”

Een ander voordeel van de container is dat deze mobiel is. Zo stond de container eerder al op het Nest Festival in het Goffertpark. In de toekomst hopen ze de container op meer evenementen te kunnen neerzetten. “Dit kunnen evenementen op het Vasim terrein zijn, de Nijmeegse Vierdaagsefeesten, maar ook landelijke evenementen. Hier willen we dan een eigen stage hebben met een programma dat past bij de normen en waarden van Open Source Radio.”

In de toekomst komt de vaste standplaats op het terrein van de Basis, maar de komende tijd staat hij nog op het terrein van Hubert. Dirk moedigt mensen aan om eens een kijkje te nemen bij Hubert als de coronamaatregelen het weer toelaten. “Wij staan nu nog buiten op het terrein bij Hubert, maar binnenkort verhuizen we naar binnen. Hubert heeft daar een hal met een soort binnenterras. Mensen kunnen dan live naar ons programma luisteren terwijl ze gezellig wat komen drinken bij Hubert.”

48 uur samen op afstand

Daarnaast is Open Source Radio tussen Kerstmis en oud en nieuw op een unieke plek in Nijmegen te zien. Meer informatie over de locatie volgt nog. “Wij gaan dan 48 uur non-stop radio maken voor een goed doel. Het doel is om eenzaamheid onder de aandacht te brengen. Door het coronavirus is dit thema actueler dan ooit. Wij willen de saamhorigheid die hoort bij de Nijmeegse nacht naar voren laten komen met ons radioprogramma. Dit gaan we doen door middel van muziek en sprekers”.

Ook organiseren ze in samenwerking met Drift, Jäger Music en Doornroosje op 28 november een show met Tom Trago en Animistic Beliefs. De show in Doornroosje is al uitverkocht. De mensen die geen kaartje hebben kunnen scoren hoeven niet getreurd te zijn. De hele show wordt namelijk live uitgezonden via de website. “Houd vooral onze site en sociale media kanalen in de gaten voor meer informatie over deze evenementen. Via deze wegen kun je ook online kennis maken met ons en we hopen jullie natuurlijk snel fysiek te kunnen verwelkomen bij Hubert!”

Wil je meer informatie over Open Source Radio en de aankomende evenementen? Houd dan Open Source Radio in de gaten via Facebook, Instagram of de website. Op de website vind je ook de stream om live mee te kijken en luisteren, kun je het programma checken en kun je eerdere uitzendingen terugluisteren!

Fotografie: Tycho van Dijk

Dit vind je misschien ook leuk