Interview: extra lange editie van buiten zinnen

Tijdens het literaire jongerenfestival buiten zinnen (10 t/m 12 okt) delen artiesten hun favoriete teksten met jou. Je vindt ze op het podium, in de kroeg of in de bieb. En het festival duurt dit jaar voor het eerst drie dagen lang! Reden genoeg voor een gesprekje met de organisatoren: Cees de Beer (​Mensen Zeggen Dingen) en Marjolein Hordijk (Bibliotheek de Mariënburg). 

buiten zinnen duurt dit jaar niet één, maar drie dagen. Wat is er allemaal nieuw dit jaar? 

Voorgaande jaren hadden we echt één festivaldag. We probeerden dan ook zo veel mogelijk op die dag te doen. Maar als je op die dag als bezoeker niet kunt, mis je direct alles. Dit jaar hebben het programma verdeeld over meerdere dagen. Maar nog belangrijker: wij beginnen ook een talentontwikkelingstraject ná het festival.

Tijdens het festival werken we met verschillende onderdelen. Op donderdag trappen we overdag af met een studentendag en duiken we 's avonds de kroeg in. In cafe the Fuzz vertellen drie jonge schrijvers over hun lievelingsboek. Op vrijdag doen we, zoals ze dat bij Mensen Zeggen Dingen noemen, een clubshow. Literair productiehuis De Nieuwe Oost | Wintertuin en Mensen Zeggen Dingen programmeren samen de beste sprekers uit de literatuurwereld en de spoken word scene. Op de zaterdagmiddag gaan we verder met 'buiten zinnen klimt in de pen', waar we nog één keer de verdieping in gaan. In de avond sluiten we het festival af en mag het publiek zelf het podium op. Tapschrift is het open podium van Nijmegen en zorgt ervoor dat we naar elkaar kunnen luisteren na alle opgedane inspiratie.

Wat mag je als bezoeker niet missen?

De clubshow op vrijdagavond wordt heel erg bijzonder! We hebben speciale acts als Game of Poems (Ellen Deckwitz en Thomas Mohlmann) en Opgepoetst (Carmien Michels en Gianski), maar ook spoken word legendes als Babs Gons, Gershwin Bonevacia en Dean Bowen. Ook voor lokale artiesten wordt gezorgd: Merel van Slobbe is een Nijmeegse dichteres en meervoudig prijswinnares. Als afsluiter hebben we niemand minder dan Jeroen Antoine. Deze Nijmeegse zanger was eerder actief in verschillende collectieven en is sinds dit jaar bezig met zijn soloproject. 

Op de zaterdagmiddag is het Floor de Goede die je alles leert over hoe een stripgedicht tot stand komt. Samen met Flo ga je de diepte in: hoe vertaal je tekst in beeld en hoe kun je de juiste sfeer neerzetten in een stripgedicht?

 
Tijdens buiten zinnen delen artiesten hun favoriete boeken en teksten. Wat is jullie favoriete boek?

Marjolein: Alleen met de Goden door Alex Boogers. Hij schrijft niet voor de mooie woorden of voor de mooie zinnen. Je proeft bij dit boek dat de woorden op het papier gespuugd zijn. Alex Bogers grijpt je bij je strot, slaat je KO en laat je in een hoekje alleen achter.

Cees: Gratis geld voor iedereen door Rutger Bregman. Ze zouden dit boek gratis aan iedereen moeten geven. 

Haal je neus voor even uit de boeken en beleef buiten zinnen! Het literair festival vindt plaats van 10 t/m 12 oktober. Kijk voor meer informatie en tickets op https://www.obgz.nl/buitenzinnen.html


Het programma-onderdeel buiten zinnen blijft logeren (12-13 oktober) is afgelast.

Dit vind je misschien ook leuk