Interview: actrice Rosita Segers over jeugdvoorstelling Biografie van een vlieg

| Belinda Limani

Actrice en theatermaker Rosita Segers schittert deze kerstvakantie in de nieuwste voorstelling Biografie van een vlieg van Theatergroep De Horde, een gezelschap dat recentelijk zijn intrek heeft genomen in het iconische Theater Het Badhuis. De voorstelling, gecreëerd in samenwerking met mede-makers Ramses Graus, Bogie Bakker en Esmee Baerts, belooft een hartverwarmende theaterervaring voor iedereen vanaf acht jaar. We spreken Rosita over haar solo-rol in de voorstelling en meer.

Rosita Segers (26) is actrice en theatermaker, opgegroeid in Limburg en momenteel woonachtig in Utrecht, waar ze afstudeerde aan de toneelschool. Ze heeft al heel wat voorstellingen op haar naam staan, onder meer bij de Utrechtse Theatergroep Aluin, maar ook bij voormalige Nijmeegse Theatergroep Kwatta.

Daarnaast heeft ze haar eigen theatercollectief samen met collega Max Laros: de Non Creators Company. “Daar maken we vooral beeldende, associatieve voorstellingen. De teksten schrijven we zelf. Ik ben dus al even niet bezig geweest met bestaande tekst als uitgangspunt.” Dat is wel het geval bij de nieuwste voorstelling waarin ze speelt: Biografie van een vlieg van Theatergroep De Horde.

Theatergroep De Horde

Dit gezelschap heeft zich recentelijk gevestigd in Theater Het Badhuis, het voormalige thuis van Theatergroep Kwatta. Artistiek directeur Ramses Graus en zakelijk leider Froukje van Dooren leiden het gezelschap, dat momenteel samenwerkt met zowel vrijwilligers als professionals uit het theaterveld.

In haar afstudeerjaar liep Rosita stage bij het Utrechtse gezelschap Het Filiaal theatermakers, waar ze Ramses Graus leerde kennen. “We hadden contact over De Horde en ik vond het een fantastisch idee dat hij Het Badhuis zou overnemen. Niemand is daar beter voor dan Ramses,” zegt Rosita. “Ramses is een hele bevlogen regisseur en erg empathisch. Hij staat open voor ideeën van anderen maar heeft een eigen visie.” Al gauw werd het lijntje gelegd en kreeg Rosita dé rol in Biografie van een vlieg.

Biografie van een vlieg

De voorstelling is gebaseerd op het boek van Jaap Robben, waarin het leven van een vlieg in 23 dagen wordt verteld, van geboorte tot dood. Rosita speelt zowel de rol van 'vlieg', een personage dat naïef en optimistisch is, als ‘buizerd’, een norse, eigenzinnige buizerd. Bovendien neemt ze tussendoor ook de rol van verteller op zich. Het schakelen tussen deze rollen vormt een uitdaging, maar Rosita ziet het als een boeiende zoektocht om het publiek mee te nemen in het verhaal. “Bij ‘vlieg’ heb ik een goed beeld: een kruising tussen een puppy en een klein, energiek jongetje. Maar ‘buizerd’ is lastiger. Is het een deftig vrouwtje met smetvrees, een bejaarde, norse zwerver of een hooghartige intellectueel?”

Jeugdtheater is eerlijk

“Het publiek in jeugdtheater kan heel eerlijk en intuïtief reageren", zegt Rosita op de vraag waarom jeugdtheater haar zo aanspreekt. “In jeugdvoorstellingen kun je je eigen fantasie kwijt. Voor volwassenen zul je niet zo snel een voorstelling maken over het leven van een vlieg, terwijl het juist zo mooi kan zijn.” Rosita benadrukt dat de voorstelling echt een samenwerking is tussen Ramses, lichtontwerper Bogie Bakker en muzieksamensteller Esmee Baerts. “Eén van ons komt met een idee en de ander gaat daarmee verder. Zo ontstaan er steeds meer ideeën en wordt de voorstelling steeds beter.”

Biografie van een vlieg (8+) is van 27 t/m 30 december te zien in Theater Het Badhuis. Voor meer informatie en tickets, kijk op www.theatergroepdehorde.nl.

 

Fotografie: Belinda Limani

Dit vind je misschien ook leuk...