Inside Out: Dans Die De Adem Ontneemt

| Simone Straten

“Soms kijk je naar iets waar je niet bij kunt komen. Alle informatie, al het menselijke, is binnen de structuur opgesloten. Als een lichaam omsloten door huid. Pas als je de buitenkant eraf pelt en de binnenkant wordt blootgelegd, zie je de schoonheid van de onderdelen, de details en onderlinge verbanden.” Deze woorden van Conny Janssen worden waarheid in de adembenemende dansvoorstelling INSIDE OUT.

Een goedgevulde Stadsschouwburg wacht gespannen op wat komen gaat. De lichten dimmen en wat rest is stilte. Het podium is inmiddels gevuld met een grote groep dansers, te midden van tientallen rode touwen die vanuit het plafond naar beneden hangen. Wat volgt is het geluid van de ademhaling van de dansers. Ritmisch en synchroon ademen zij luid in en uit. Deze geluiden worden ondersteund door schouderbewegingen die veel intensiteit en energie uitstralen.

Precisie, kracht en kwetsbaarheid

Naarmate de choreografie vordert, gaan de touwen omhoog, maar geheel uit het zicht raken ze niet. De dansers dansen vrijwel de gehele voorstelling als een grote groep, afgewisseld door enkele ijzersterke solo’s. Wat de choreografieën keer op keer met elkaar gemeen hebben, is de precisie waarmee gedanst wordt, de kracht die van het toneel spat en de kwetsbaarheid van mensen die verschijnt.

Driedimensionale tekeningen

Gefascineerd door het begrip ‘exploded drawings’, ontstond in 2014 de voorstelling INSIDE OUT van choreografe Conny Janssen. Driedimensionale tekeningen waarbij je alle onderdelen van een voorwerp uiteen getrokken in kaart ziet: inzoomen en weer uitzoomen. Dat proces brengt Conny Janssen in beeld in deze voorstelling die na een zeer succesvolle tour in 2015 nu is teruggekeerd naar de Nederlandse theaters.

Live muziek

Wat deze voorstelling uniek maakt is de ondersteuning van de vierkoppige live band, bestaande uit o.a. singer-songwriter en multi-instrumentalist iET.  De stem van iET en de klanken die zij uitbrengt, gesproken zinnen klinken er namelijk nauwelijks, komen raak binnen.  Het is erg bijzonder om te zien hoe feilloos de dansers en de muzikanten op elkaar zijn ingespeeld, hoe zeer zij vertrouwen op elkaars kunnen. Dit vertrouwen moet er zijn, want een enkele fout zou direct zichtbaar zijn, zo fragiel zijn de dansen en de muziek.

Hoe ademloos het publiek de gehele voorstelling heeft geluisterd, zo uitbundig klinken zij wanneer de touwen volledig naar beneden zakken, het licht dooft en de muziek stopt. Een oorverdovend applaus volgt, evenals een staande ovatie. Zeer terecht, want voor deze voorstelling kun je niets anders over hebben dan lof. Veel lof.

INSIDE OUT is nog t/m 29 april 2018 te ervaren in diverse theaters in Nederland.

Foto tekst: Simone Straten

Dit vind je misschien ook leuk