Down the Rabbit Hole 2018 Dag 1: een dag vol verbazing en avontuur

| Mirte van Rooijen

Down the Rabbit Hole (DTRH) is tijdens haar jubileumeditie gaan puberen.  Ze heeft in haar vijfde levensjaar afscheid genomen van de sprookjesachtige openingspoort, de zweterige Hotot-tent en de Vuurplaats. Hiervoor in de plaats zijn onder andere Het Grid, het open hoofdpodium HOTOT en heel veel zon gekomen. Down the Rabbit Hole wordt volwassen en wij kijken op de eerste dag onze ogen uit.

Schaduwzitters

Na iets meer dan een jaar wachten mogen eindelijk de blote voetjes weer over de Groene Heuvels lopen. Wie vaker bij Down the Rabbit Hole is geweest, weet dat de terugkeer voelt als thuiskomen.  De campingtentjes zijn weer opgezet en iedereen heeft een opperbest humeur. Het festival is uitverkocht en er lopen pak 'm beet 35.000 mensen rond op de Groene Heuvels. Toch heeft niemand hier last van, want het terrein is ruim opgezet en overal is genoeg ruimte om wild te dansen of om juist rustig in de zon te zitten. Ieder stukje schaduw is daarentegen direct bezet, want dit jaar lijkt het alsof een plekje vooraan het hoofdpodium ondergeschikt is aan eentje in de schaduw.  

Vertrouwd vernieuwend

Het voordeel van weinig schaduw is dat je veel moet lopen. In deze wandelingen over het terrein kom je dan ook telkens iets nieuws tegen en val je van de ene verbazing in de ander. Zo struikel je vrijdag ochtend bij het bospodium Bossa Nova op de klassieke muziek van Trio Bruinsma, Baas en Verhage, volg je daarna snel een yogales, rock je bij Black Rebel Motor Cycle Club of treedt opeens Arjen Lubach op als verrassings-DJ in de Avant Garden. DTRH is een grote ontdekkingstocht waarbij het festival niet bang is om zelfs de vaststaande line-up te vernieuwen. Al komt dit soms door overmacht, omdat het vliegtuig van Curtis Harding en van J. Bernardt vertraging had, maar ook omdat het gewoon Down the Rabbit Hole is.

Broadcast Away Teevee in de Bossa Nova

Muzikale Takeover

De officiële opening van het festival wordt verzorgd door 'Special guest' De Jeugd van Tegenwoordig. Een slimme zet van DTRH, want bij hen is een feestje gegarandeerd. Het publiek moet wat gedirigeerd worden, maar eet uit hun hand en geniet van de vele hits en de foute grappen. Al begint het optreden wel spannend, want De Jeugd speelde 'Watskeburt' zonder Willie Wartaal. Dit prominente lid was enkele weken geleden van het podium gevallen en had naar eigen zeggen de dood in de ogen gekeken. Gelukkig wordt hij in het tweede lied in een rolstoel naar binnen gereden en maakt hij het feest compleet.

De Jeugd van Tegenwoordig

Een ander feest is het bij Rival Sons. Bij deze band is het ouderwets rocken en wordt er ontzettend strak gespeeld. Tijdens de eerste helft is het publiek nog aan het bijkomen van de hitte, maar de energie is bij de tweede helft herpakt en wordt er flink gedanst. Dit laatste geldt ook voor de verrassing van de vrijdag: Warmduscher. Hun muziek past perfect bij de sfeer van het festival. Het is soms wat chaotisch, maar het vormt uiteindelijk een groot zomers geheel. Het publiek is vanaf het eerste moment enthousiast en blijft dansen tot de laatste noot is gespeeld. En iedereen die niet genoeg krijgt van deze muziek kan hun hart ophalen bij de stijvolle Leon Bridges. Op het grote podium bewijst hij dat soul nog steeds relevant is. Het concert zit goed in elkaar, alhoewel hij soms wat verlegen overkomt en hij in de felle zon iedereen een fijne avond toewenst. Toch is het voor veel bezoekers een fijn rustmoment. Ze eten snel een hapje terwijl ze meedansen met de muziek en andere liggen heerlijk te zonnen. De zomer kan bijna niet beter.

Leon Bridges

Al is het hoogtepunt van de dag toch wel de afsluiter Queens of the Stone Age. De muziek is onweerstaanbaar en vooral frontman Josh Homme steelt de show. Het is duidelijk te zien hoeveel plezier hij in dit optreden heeft. De gitaarrifs zijn strak en de drumsolo tijdens No One Knows maakt bij iedereen indruk. Wanneer Homme aan het einde alleen op het podium achterblijft willen veel mensen dat het concert nog heel lang doorgaat. Maar helaas de vrijdag zit erop. Mensen duiken de feest- en campingtenten in en behandelen hun verbrande huid met nog wat extra aftersun.

Het nieuwe Hotot buitenpodium tijdens Black Rebel Motorcycle Club

Feest onder de containers van het Vuige Veld

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk