Boules Bites Bar: dé nieuwe manier van uitgaan in Nijmegen

| Heyta Melssen

Trots tonen ze hun grintbakken, de broers Zilano en Amido Giebels. Zij vormen de kersverse directie van de pas geopende Boules Bites Bar in Nijmegen, waar een drankje wordt gecombineerd met een trefzekere worp met een ijzeren bal. Boules Bites Bar is in 2019 ontstaan en biedt een nieuwe manier van vrijetijdsbesteding. Deze nieuwe bar vormt dan ook een mooie aanvulling op het Nijmeegse uitgaansleven. Je kunt jeu de boulen, natuurlijk. Maar die sportieve activiteit staat niet op de eerste plaats. Vergelijk het met een bowlingbaan. Daar ga je heen om te bowlen en drinkt daar een drankje bij. Hier is dat precies andersom: het gaat om de gezelligheid.

Sfeervol, historisch pand

Het sfeervol ingerichte pand, stammend uit het einde van de 19e eeuw, bevindt zich aan de Oranjesingel 42. Voor de kenners van Nijmegen: het oude O42, of de plek waar Villa Lux ooit zat. En dat hebben ze geweten: de broers moesten eerst de oude bioscoopstoelen verwijderen voordat ze hun dertien grintbanen konden aanleggen. Na een grondige opknapbeurt hadden ze in december 2020 heel graag de deuren geopend maar helaas moesten ze wachten tot juni 2021, toen de horeca weer open mocht.

Dankzij een creatieve moeder die mede voor de inrichting zorgde is een fijne mix ontstaan van fraaie wandversiering, een hippe bar, gezellige loungeplekken en een knipoog naar een Frans dorpsplein met ouderwetse lantarens en slingers gloeilampen. Ook buiten is de sfeer relaxed. Er zijn vier banen met zitjes eromheen onder grote parasols. Zelfs als het regent kun je hier heerlijk zitten. Binnen vind je maar liefst negen banen, verspreid over het bargedeelte en twee aparte zalen.

Enne, de muziek? Worden dat Franse chansons?

‘Oh nee hoor’, verzekert Zilano. ‘We zullen zeker wel eens iets Frans laten horen maar onze muzieksmaak is breed genoeg.’ En het moet ook niet oubollig worden natuurlijk. Jeu de boules klinkt Frans maar de wortels van het spel liggen verder weg in de tijd, het spel was al bekend bij de Grieken en Romeinen. Inmiddels wordt het over de hele wereld gespeeld.

Hoe zit het met de spelregels?

Natuurlijk zijn er regels. En die worden aan iedereen uitgelegd. Maar het gaat niet om de punten of om te winnen, het gaat om de gezelligheid. De broers zijn ook niet van plan om wedstrijden te organiseren. Wel willen ze in een gezellige en ongedwongen sfeer, een soort pre-party, bieden. Gasten kunnen hier terecht voor een hapje, drankje en een gezellige activiteit om energie te verzamelen voordat ze ’s avonds de stad in gaan. Als je verzekerd wilt zijn van een plekje is reserveren aan te raden. Zeker als je met een grotere groep langskomt. Je reserveert de baan voor een uur, of meer. De ballen worden bijgeleverd. De Boules Bites Bar is daarmee een ideale plek voor een bedrijfsuitje of een familiefeest. Geniet van een smakelijke menukaart met diverse bijzondere drankjes.

Keep on rolling

De Boules Bites Bar verovert Nederland, althans dat is de bedoeling. Op dit moment zijn er vijf vestigingen maar het komende jaar komt daar nog een tiental bij. Ook in België schieten de Boules Bites Bars uit de grond. Hoe kwamen Zilano en Amido dan op het idee? Welnu, ze hebben al een Trampolinepark in Veghel. Jumpsquare is ook een onderneming die actief is in Nederland en België. En de oud-eigenaar van Jumpsquare vroeg de broers of ze geen interesse hadden in de Boules en Bites Bar. Snel gezegd: ja, daar hadden ze zeker oren naar en hun oog viel al snel op Nijmegen waar toevallig dit enorme pand net beschikbaar kwam!

En nu zitten ze dus met een jeu de boules bar in Nijmegen. Op het moment van ons gesprek waren de cafés pas net weer open na de lockdown. Binnenkort gaan we weer een praatje maken om te zien of de ballen rollen zoals de bedoeling is. Nog een laatste tip van Amido: kom ons zomerse huisbiertje drinken, Birra Moretti!

Fotografie: Willem Melssen