Blaren Lopen Met Shaemless: 5 tips voor de Vierdaagsefeesten

Ze komen eraan: de Vierdaagsefeesten! Kiezen tussen het enorme aanbod wordt elk jaar moeilijker, met ruim 1.000 optredens op meer dan 40 podia. Nieuw dit jaar zijn zeven thema’s, die het je al ietsje makkelijker maken: I love music, Uit je plaat, Gouden randje, Inspannen en ontspannen, Nimweegs gezellig, Kidsroute en Vier de nacht. Elk thema geeft je een paar highlights per dag. Om je keuzestress nog verder te verlichten, hebben we een aantal Nijmeegse cultuurders om 5 tips gevraagd. Nijmeegse surf ‘n punkbluesband​ Shaemless voorziet je I love Music-Vierdaagseprogramma van een grote muzikale injectie.

Shaemless, die naam doet bij velen waarschijnlijk een belletje rinkelen. Ofja, rinkelen... Dat belletje slaat waarschijnlijk ongenadig hard, want deze Nijmeegse band is niet vies van een beetje podiumgeweld. In 2015 wonnen ze de Roos van Nijmegen en inmiddels zijn er al vier EP's. Zelf beschrijven ze hun muziek als "een schaamteloze én doch sexy dansbare bak herrie." Dat belooft wat!

#1: Black Midi (Valkhof Festival, zondag 14 juli, 21:45)

Noise- en mathrock met psychedelische zang en wazige tempowisselingen. Black midi zijn vier guys uit Londen, nog jonger dan wij. Ze komen van de BRIT school waar o.a. King Krule en Amy Winehouse ook op hebben gezeten. 21 juni is hun eerste album uitgekomen en nu bestormen ze de wereld. Zondag staan ze op het Valkhof, wij gaan ze checken en dat zou jij ook moeten doen.

#2: The Murder Capital (Valkhof Festival, donderdag 18 juli, 22:45)

Ierse Post-punk, the real stuff. Zoals de naam al doet denken geen rozengeur en maneschijn maar donkere thema’s en geluiden die doen denken aan Joy Division, IDLES en andere harde shit van die eilanden in de Keltische-zee. De donderdag om 22:45, Valkhof.

#3: Alfa Mist (Valkhof Festival, zondag 14 juli, 16:45)

Na al dat dood en verderf wil je natuurlijk ook gewoon een beetje chillen in de zon met goeie muziek. Daarvoor kun je goed bij Alfa Mist terecht. Deze Britse Jazzmuzikant begon zijn carrière als producer van grime en hiphop in de Oost-Londense dance scene. Tegenwoordig maakt hij een subtiele vorm van jazz die vrijwel het tegenovergestelde is van grime. Melancholieke midtempo jazz met soul- en hiphopinvloeden. Perfect om op zondagmiddag bij te komen (hopelijk) in de zon na de eerste avond van de zomerfeesten.

#4: WTF x Club Voerweg (Club Voerweg, maandag 15 juli, 19:30)

Naast bands en jazz zijn we ook niet vies van EDM voor snelle jongens en meisjes. Vooral de dikke Drum n’ Bass van WTF op Club Voerweg is altijd lekker. Syncope is een van onze favorieten uit de line up van WTF. Deze snelle jongen mixt complexe ritmes van footwork en jungle door zijn diepe Drum n’ Bass.

#5: Onze maatjes

De Vierdaagsefeesten betekenen voor ons ook zoveel mogelijk onze vrienden supporten wanneer zij optreden. Zo staat Altijd Onderweg donderdag om 20:15 op Smkmrkt. Dit collectief van verschillende Nijmeegse en niet-Nijmeegse artiesten neemt je mee op een muzikale reis langs allerlei verschillende genres met hiphop als vertrekpunt. De afgelopen tijd hebben ze een aantal singles gedropt die zeer nice zijn, dus ga ze checken! Dan hebben we ook nog Dino Kids. Vier Arnhemmers die super chille surfrock maken waar je verder niet veel over hoeft te zeggen anders dan: ga vrijdag (18:15) kijken op het Valkhof. Als laatste hebben we nog The Touch, zondagavond op de Kaaij. Deze ouwe papi’s houden met hun Nederbeat onze cultuurhistorie in leven en weten altijd menig voetje van de vloer (of zand) te krijgen.

Zelf draaien we maandag een DJ set op het Poort podium van het Valkhof. Voor het eerst achter de knoppen, dus dat wordt vast lachen. Dinsdag doen we een show zoals gewoonlijk in de nieuwe art bar NEUS aan de Tweede Walstraat.

Er zijn natuurlijk nog veel meer vette dingen waar je naartoe zou moeten (The Blinders, Crows, Fontaines D.C., Viagra Boys, Die Wilde Jagd, Cocaine Piss etc.), maar dit zijn wat ons betreft de must sees!

Dit vind je misschien ook leuk