Ambacht, Geschiedenis En Schitteringen In 'Sieraden – Makers & Dragers' In Het Afrika Museum

| Simone Vos

Voor de ene is het een vorm van communicatie, voor de ander een uiting van cultuur. Van blingbling tot aan authentieke, robuuste kettingen; sieraden betekenen voor iedereen iets anders. In de expositie Sieraden - Makers & dragers in het Afrika Museum komen verschillende soorten sieraden, de technieken om ze te maken en de cultuur die erachter schuil gaat samen.

Vijf schermen met daarop vijf totaal verschillende personen sieren de eerste zaal van de expositie. ‘Sieraden bepalen mijn leven’, zegt de een. ‘Ik voel me een koningin als ik sieraden om heb’, vertelt de ander. De beelden typeren mooi hoe dragers, makers en liefhebbers tegen sieraden aankijken.

De tentoonstelling is opgedeeld in de diverse materialen waarvan sieraden worden gemaakt en laat in totaal ruim 700 van dit soort objecten zien. Het eerste deel is ‘werk in uitvoering’. In dit deel staan de diverse technieken centraal waarmee sieraden door de eeuwen heen zijn gemaakt. Vakmanschap en ambacht stralen van de kettingen en stenen af.

Diverse materialen

De sieraden in de vitrines zijn gemaakt van goud, zilver, natuur en kralen. Ieder sieraad vertelt zijn eigen verhaal en heeft zijn eigen culturele achtergrond. Zo is goud in veel culturen van belang en staat het voor de kracht van de zon en vernieuwing van leven. In dit deel zie je Indonesische armbanden en kettingen, maar ook goud uit de Andes.

Geschiedenis in de sieraden

In het gedeelte ‘Zilver’ wordt duidelijk dat in het verleden zilveren sieraden vaak werden gemaakt met wat er voor handen was, bijvoorbeeld muntgeld. Het bezit van een sieraad verwierf aanzien. Door het zien van de verschillende materialen en de sieraden die daarvan zijn gemaakt, krijg je meteen een mooi inkijkje in verschillende culturen. Zo is de combinatie turkoois en zilver typerend voor sieraden uit het Zuidwesten van de Verenigde Staten. Daar maakte men namelijk als eerste zilveren sieraden.

Ook ‘Kralen’ en ‘Natuur’ laten een geschiedenis zien. Zo zijn kralen van oudsher een ruil- en betaalmiddel en zijn ze voor meisjes van Masaï, Zulu en Samburu een manier om hun schoonheid te tonen. Hoe meer kettingen, hoe aantrekkelijker.

Sieraden – Makers & dragers is een expositie om op je gemak door heen te lopen, de diverse materialen, verhalen en schitteringen in je op te nemen en meteen een stuk historie mee te pikken.

De tentoonstelling 'Sieraden – Maker & dragers' is nog t/m 2 juni 2019 te zien in het Afrika Museum in Berg en Dal.

Foto's: Simone Vos

Dit vind je misschien ook leuk