5x tips voor het Wintertuinfestival

Vandaag gaat het Wintertuinfestival van start! Deze editie gaat over gastvrijheid en heeft een bomvol programma met schrijvers, wetenschappers, muzikanten, cabaretiers, kunstenaars en muzikanten. Zie je door de pagina's het boek niet meer? Wij tippen!

1. Literair verantwoord de kroeg in 

Vanavond opent Writer in Residence Clarice Gargard het Wintertuinfestival! En wel tijdens het Kroegcollege, in ‘t Haantje. Na de opening geeft hoogleraar Cultuur en Inclusiviteit Liedeke Plate een college over het festivalthema ‘gastvrijheid’. Plate onderzoekt de relatie tussen storytelling en gastvrijheid vanuit verschillende perspectieven; van de Odyssee tot hedendaagse literatuur. Kom langs, bestel een biertje of een cola, zak lekker onderuit, eet wat nootjes en steek ook nog wat op! College was nog nooit zo gezellig.

Woensdag 27 november, 20.30-22.30u, Café ‘t Haantje. Gratis entree

 

2. Hiphop en literatuur samen in de blender


Foto: NESS
Aanstaande zaterdag, tijdens Wintertuinfestival in Doornroosje, staan hiphop- en schrijftalenten samen op het podium. Rappers NESS, Gianski, Maximilli en Raw Roets vormden een duo met Lisa Weeda, Carmien Michels, Elske van Lonkhuyzen en Yentl van Stokkum en gingen aan de slag met elkaars werk. Dit resulteert in vier supertoffe performances, genaamd Opgepoetst. De duo’s toerden afgelopen maanden al langs de Zwarte Cross, Explore the North en Valkhof Festival, maar zaterdag een XXL-variant met alle vier de shows!

Zaterdag 30 november, 21.30-22.00u en 23.20-23.50u. Doornroosje. €17,50 / €12,50 (entree voor hele festivalavond).

 

3. Exclusieve vertoning Gouden Kalf-winnende docu

Clarice Gargard is deze week Writer in Residence. Je kunt haar kennen als journalist (voor o.m. De Correspondent), columnist (voor o.m. NRC Handelsblad) of als VN-Vrouwenvertegenwoordiger. Vrijdag wordt de docu De waarheid over mijn vader vertoond, waarin Clarice samen met regisseur Shamira Raphaëla op zoek gaat naar de waarheid over haar vader. Voor Clarice was haar vader altijd een held, een idealist. Maar waarom werkte hij dan voor corrupte regeringsleiders, waaronder oorlogsmisdadiger Charles Taylor?

Vrijdag 29 november, 20.30-22.00u. O42. €5,-.

 

4. Ontspullen met voormalig BNN-presentator Dennis Storm


Foto: Dennis Storm
“Minimalisme is je leven veranderen en jezelf met vallen en opstaan aanleren de consumptiewereld niet meer serieus te nemen.” Dennis Storm presenteerde succesvolle programma’s als Spuiten en Slikken, 3 op Reis en Proefkonijnen, maar gooide een paar jaar geleden het roer volledig om. Hij ging terug naar de essentie, onderzocht dit proces en schreef twee boeken over zijn nieuwe leefstijl. Neem donderdag plaats in de collegebank voor een college over het hoe en waarom van minimalistisch leven. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen uit de zaal.

Donderdag 28 november, 20.30-22.00u. €5,-. 

 

5. Support your locals: twee Nijmeegse schrijftalenten presenteren hun chapbooks 

Wat is een literair festival zonder boeken? Aanstaande zaterdag presenteren Nijmegenaren  Merel van Slobbe en Max Hermens hun gloednieuwe chapbooks. Een chapbook is vergelijkbaar met wat een ep voor een muzikant is. Merel schreef een poëziebundel over offline en online identiteit, getiteld Aan de rand van een lichaam. Van Max zijn hand verschijnt Toch zonken ze niet, een verzameling verhalen over het platteland en de natuur, en over kinderen die op onbenullige avonturen gaan. Wees welkom!

Zaterdag 30 november, 20.35-21.45u, Doornroosje €17,50 / €12,50 (entree voor de hele festivalavond).

 

Wil je naar het Wintertuinfestival om deze of andere literaire acts te zien? Het festival vindt plaats van 27 t/m 30 november.

Dit vind je misschien ook leuk