5x dit wil je niet missen op het Wintertuinfestival

Het Wintertuinfestival is een jaarlijks festival dat uitgesproken verhalen viert in iedere vorm. Op tweede paasdag, 1 april, volg je in Doornroosje een literair programma vol gevestigde namen en jong talent. Of je nu een theatrale performance ervaart, je favoriete nieuwe schrijver ontmoet of luistert naar een van de vele interviews of voordrachten: verwacht een dag vol experiment, entertainment en verdieping. Dit zijn dé programmaonderdelen die je niet wilt missen!

1. Het Grote Gesprek

Hoe toegankelijk is taal? Taal is toegang, maar kan tegelijkertijd onderdrukken. Taal geeft ons een  ingang tot onszelf, de ander en de wereld om ons heen, maar kan ons ook toegang tot (denk)werelden ontzeggen die we (nog) niet kennen. Wat zijn de mogelijkheden en de limieten van  taal? Hoe kan taal een thuis zijn? Onder leiding van Annemarie Haverkamp gaan schrijvers Tommy  Wieringa en Lisa Weeda in gesprek om de functie en het belang van taal te plaatsen in een literaire  en een maatschappelijke context.

Lees meer

2. Poëzie in gebarentaal

Voor de één een kennismaking met een rijke poëzietraditie, voor de ander een thuiskomen. Poëzie in gebarentaal heeft haar eigen nuances en uitdrukkingen; lichamelijkheid speelt een veel grotere rol bij een voordracht, betekenissen verschuiven en andere registers worden aangesproken. Dichters met een auditieve beperking dragen voor in gebarentaal en spoken sign, waarna de poëzie  vertaald wordt naar gesproken taal. 

Lees meer

3. Stadsdichter Nijmegen

Na drie jaar is er een einde gekomen aan het stadsdichterschap van Heidi Koren en is het tijd voor  een opvolger. Op het Wintertuinfestival maken we bekend wie de nieuwe stadsdichter van Nijmegen  is! Op dit feestelijke moment zal de nieuwe stadsdichter zichzelf aan de hand van eigen werk introduceren aan het publiek. Wil jij als eerste op de hoogte zijn? Zorg dan dat je er bij bent!

Lees meer

4. Verhalen van Curaçao

Maak kennis met opkomend schrijftalent van Curaçao! Maghalie van der Bunt-George debuteerde in september 2023 met het boek Oro is goud. Aline Abdul schreef Sin frontera, het eerste chapbook in de Wintertuin-reeks in het Papiaments. Nathania Engelhardt presenteert haar chapbook Boka Yen, dat zowel in het Nederlands als in het Papiaments geschreven is en in het voorjaar van 2024 is verschenen. Samen met de directeur van Wintertuin, Frank Tazelaar, praten Maghalie, Aline en Nathania over schrijven en debuteren, multiculturaliteit en de rol die verhalen kunnen spelen om te  vertegenwoordigen, verbinden en verrijken.

Lees meer

5. Voor alle leeftijden

Wat is het belang van jeugdliteratuur? Tijdens het Wintertuinfestival gaat Marjolein Visser in gesprek met schrijver en dichter Pim Lammers. Zijn prentenboekdebuut Het lammetje dat een varken is (2017) werd bekroond met een Zilveren Griffel en maakte Pim de jongste Griffel-winnaar in de geschiedenis van de prijs. Inmiddels heeft hij verschillende titels en prijzen op zijn naam staan; hij werd veelal bekroond voor de gender- en seksuele diversiteit in zijn kinderboeken. Marjolein interviewt Pim over de waarde van inclusief schrijven en het belang van jeugdliteratuur voor kinderen én volwassenen.

Lees meer
Het Wintertuinfestival vindt plaats op 1 april 2024 in Doornroosje. Programma en kaartverkoop vind je op www.wintertuinfestival.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...