X Valkhof Festival bijzonder geslaagd als eenmalige alternatieve editie

X Valkhof Festival leek soms op het Gallische dorpje van Asterix en Obelix in de context van het huidige festivallandschap. Bovendien is er ook een fysieke overeenkomst met het dorp uit de stripreeks, dankzij een stukje festivalterrein dat schijnbaar verplaatst werd van het Valkhofpark naar het Gofferpark. Daar bouwden we aanpalend aan het Openluchttheater een festivalterras waar onze bezoekers het 'Valkhof-gevoel' konden beleven: met dj's, het traditionele kaasgehakt en zelfs een Vierdaagsefeestenbiertje. Want ook dit jaar is het toch een beetje Vierdaagsefeesten geweest. Daarnaast was X Valkhof Festival van 17 tot 23 juli óók een ontdekkingsfestival op diverse locaties in Nijmegen. De eenmalige alternatieve editie werd een succes: het weer was de hele week perfect en onze bezoekers kwamen massaal opdagen.

Succesformule

''Er is altijd een plan X'', zo kondigden we in mei deze speciale editie aan. Het moest een Valkhof Festival-week worden met de muzikale ontdekkingstocht die onze bezoekers elk jaar krijgen, maar aangepast aan deze coronatijden. Dat betekende oorspronkelijk: 1.5 meter-concerten en dus nooit meer dan 250 mensen op onze grootste locaties (naast Openluchttheater de Goffert waren dat de Stevenskerk, Doornroosje en Extrapool). Toen kwam de opschaling. En op 9 juli weer een gedeeltelijke afschaling. De uiteindelijke balans is echter positief: met de CoronaCheck konden we in OLT de Goffert gemiddeld zo'n 400 bezoekers per avond ontvangen. De verwachtingen van wat we amper twee maanden geleden voor ogen hadden, zijn dus ruimschoots overtroffen. Naast het festivalgevoel en mooie optredens van internationale artiesten in OLT de Goffert, genoten bezoekers ook van meerdere uitverkochte 1.5m-concertavonden in Doornroosje en Extrapool. Drie avonden van de traditionele Stevenskerk-concertreeks in de Vierdaagse-week werden door Valkhof Festival geprogrammeerd. En tijdens het eerste weekend konden festivalgangers zelfs gratis naar een installatie in Museum Het Valkhof.

Nog belangrijker dan het succes van de bezoekersaantallen, is het feit dat de trouwe Valkhof Festival-liefhebber massaal is komen opdagen. De laagdrempeligheid bleef ondanks de eenmalige betaalde toegang en een CoronaCheck in OLT de Goffert redelijk intact: het werd een gezellige en intieme editie waar een breed publiek zich graag liet verrassen. Voor de festivalorganisatie was dat aspect zoveel mogelijk behouden en benadrukken het belangrijkste doel van deze alternatieve editie, als opstap naar een volwaardig Valkhof Festival in 2022. De ervaring van dit jaar bevestigt Valkhof Festival ook als een sterk merk dat voor muziekliefhebbers van allerlei allooi een referentie is geworden. Dat smaakt naar meer!

Muzikale hoogtepunten en ontdekkingen

Met internationale toppers als SLIFT, Hemelbestormer en Alabaster dePlume, de jonge Denen van Athletic Progression en Nederlandse talenten als Kika SprangersLUWTEN of Robin Kester kende deze editie talloze hoogtepunten. Maar Valkhof Festival zou Valkhof Festival niet zijn als we bezoekers niet naar huis stuurden met een reeks muzikale revelaties. Zo ontroerde de jonge Duitser Finn Ronsdorf de Stevenskerk, bezorgde het Frans-Amerikaanse duo Faux Real het publiek een half dozijn onweerstaanbare oorwurmen, en heeft Meskerem Mees zopas in OLT de Goffert bevestigd dat ze op jonge leeftijd al tot de beste singer-songwriters van de Benelux hoort. Interessant aan deze editie, is dat veel mensen na anderhalf jaar of langer sommige van hun favoriete artiesten opnieuw aan het werk zagen. Zo was het blij weerzien van Roosbeef met haar publiek ontroerend. 4b2m speelde dan weer een thuiswedstrijd en voorzag deze Alternatieve Vierdaagsefeesten van een passende soundtrack. 

Volgend jaar vindt Valkhof Festival 2022 plaats van 16 t/m 22 juli in het Valkhofpark, mét gratis toegang, tijdens de échte Vierdaagsefeesten! 

Foto's: Jimmy Israel en Heyta Melssen

Dit vind je misschien ook leuk