Winnaars Gelderland Film Pitch klaar om hun films te realiseren

De winnaars van de Gelderland Film Pitch zijn vandaag 19 mei bekendgemaakt tijdens de Gelderland Film Pitch 4 in FOCUS Filmtheater Arnhem. Acht projecten werden aan de vakjury gepitcht en daaruit zijn De Aardappeleters door Demian van der Wekken, Zorgeloos van Eva Krol en Stuwing door Juliette van Ardenne als winnaars gekozen. Zij gaan komend jaar aan de slag met het realiseren van hun veelbelovende filmplannen.  

Dit jaar vindt de vierde editie van de Gelderland Film Pitch plaats, een ontwikkel- en productietraject voor korte films. Met de Gelderland Film Pitch stimuleert Go Short het regionale filmklimaat en worden filmmakers ondersteund bij het realiseren van hun plannen door een startbudget beschikbaar te stellen en hen intensief te begeleiden in het productie- en distributieproces.  

Op 19 mei pitchten de geselecteerde makers hun filmplannen aan de jury, bestaande uit Kirsten Ruber (directrice Go Short), Ralph Tip (Omroep Gelderland) en Sebastian Mulder (filmmaker, maakte onder andere NAYA). De jury koos de projecten De Aardappeleters door Demian van der Wekken, Zorgeloos van Eva Krol en Stuwing door Juliette van Ardenne als winnaars van de vierde Gelderland Film Pitch.  

De Aardappeleters / Demian van der Wekken / fictie 

Een van de winnaars is De Aardappeleters, een absurdistisch zwart/witsprookje over twee straatarme aardappelboeren in 1800. Demian van der Wekken wordt vooral gewaardeerd door de jury vanwege de duidelijke visie die hij samen met producent Charlotte Rietbergen wil laten zien. Wat deze film volgens de jury uniek en aantrekkelijk maakt, is naast de vorm ook de Nedersaksische dialoog die de hoofdpersonen zullen voeren.  

Zorgeloos / Eva Krol / documentaire 

Zorgeloos is de documentaire waarmee Eva Krol de jury heeft overtuigd met duidelijke en krachtige urgentie. De komende tijd zal zij haar hoofdpersoon Daniëlle volgen, die een psychosociale hond krijgt. Samen met de hond zal Daniëlle in de documentaire haar angststoornis proberen te overwinnen. De jury ziet in dit plan veel potentie, vooral omdat het onderwerp geestelijke gezondheid actueel en urgent is.  

Stuwing / Juliette van Ardenne / fictie 

Stuwing is een rauwe psychologische thriller met horror-elementen, waarin Juliette van Ardenne haar regisseursdebuut maakt. Deze film vertelt het verhaal van een jonge moeder die verloren raakt in een vreemde, donkere wereld waarin ze de waan niet meer van de werkelijkheid kan onderscheiden. De jury was vooral geraakt omdat uit haar pitch duidelijk naar voren kwam dat ze dit verhaal vanuit haar eigen ervaringen heeft geschreven, en was onder de indruk van haar bevlogenheid.  

De winnende projecten ontvangen een startbudget van € 5.000, - door Go Short beschikbaar gesteld. Dit wordt door Omroep Gelderland aangevuld tot € 7.500, -. Daarnaast volgen de winnaars op 7 juni een workshop crowdfunden door Voordekunst. Met deze workshop worden ze klaargestoomd voor hun crowdfunding later dit jaar om tot het benodigde bedrag voor hun films te komen.  

Benieuwd naar de geselecteerde projecten, de winnaars van voorgaande jaren en verdere informatie over het traject? Neem dan een kijkje op de website.  

Dit vind je misschien ook leuk...