Tulpengroet van Nijmegen aan Albany

Kleding, schoenen, bedspreien, zeeppoeder, levensmiddelen, bouwmaterialen. Het is een greep uit de 300 ton aan humanitaire hulpgoederen die Nijmegen in juli 1947 ontvangt vanuit de Amerikaanse stad Albany. Nu, 75 jaar later, onderhoudt de Waalstad nog steeds een warme band met Albany. Daarvan getuigen de oranje tulpen die in het voorjaar bloeien aan de Waalkade.

Na de Tweede Wereldoorlog ligt Nijmegen in puin. De bevolking heeft zwaar geleden onder het oorlogsgeweld. Generaal James Gavin, die als commandant van de Amerikaanse 82ste Airborne Divisie in september 1944 een belangrijke rol speelt bij de bevrijding van Nijmegen, besluit de stad te helpen. Mede op zijn initiatief zetten de burgers van Albany, hoofdstad van de staat New York, een grote actie op touw voor de noodlijdende bevolking van Nijmegen. Met als resultaat een zeeschip met 300 ton aan hulpgoederen, dat in juli 1947 in Rotterdam arriveert. Van hieruit worden de spullen met binnenvaartschepen naar Nijmegen gevaren. Burgemeester Hustinx neemt de goederen in ontvangst op de Waalkade.

Als dank stuurt koningin Wilhelmina in 1948 tweeduizend tulpenbollen naar Albany. Sindsdien hebben de beide steden een warme vriendschapsband. Albany houdt jaarlijks het ‘Tulip Festival.’  Scholieren uit beide steden hebben als penvrienden met elkaar contact in een project dat het belang van menselijkheid en vriendschap in de wederopbouw na een oorlog wil benadrukken.

De stichting Friendship Albany Nijmegen (FAN) is de bindende factor. Voorzitter Anja Adriaans wil ter gelegenheid van de 75-jarige vriendschapsband, samen met inwoners van Albany een hulpactie organiseren voor kinderen die nu slachtoffer zijn van oorlogsgeweld. In september wordt officieel stilgestaan bij het jubileum van de vriendschap. Aan de Waalkade herinneren de bloeiende tulpenbollen en een plaquette aan de hulpactie van 1947.  

Dit vind je misschien ook leuk...