Stichting Kunstvat presenteert nieuw kunstproject: EYELEVEL: a conversation with an artwork

Stichting Kunstvat heeft in samenwerking met kunstenaar Rob Sweere het kunstproject EYELEVEL ontwikkeld: een mobiele installatie waarin steeds één toeschouwer plaatsneemt en op een bijzondere manier kennismaakt met één kunstwerk. Het project tourt het komende jaar langs diverse galeries, musea, festivals en scholen. Op 19 & 20 december is de installatie voor het eerst te zien bij Expo Bart op het Honigcomplex.

Oog in oog met één kunstwerk

Gemiddeld kijken we slechts een aantal seconden naar een kunstwerk. We nemen niet echt de tijd om het volledig te zien. Onze ogen glijden vlug-vlug over een schilderij en richten zich dan alweer op het beeld ernaast. Maar valt er niet veel meer te ontdekken als je langer naar een tekening, installatie of foto kijkt? Met EYELEVEL wil Stichting Kunstvat kunstbezoekers op een andere manier laten kijken naar beeldende kunst, waarbij de interpretatie van kunst centraal staat. Het enige dat aanwezig is in de installatie, is de toeschouwer, het kunstwerk en een koptelefoon. In een audio voice-over neemt een kunstliefhebber de kijker mee in zijn of haar beleving van het werk.

Rob Sweere heeft in opdracht van Stichting Kunstvat het ontwerp voor EYELEVEL gemaakt. Rob is bekend van zijn grote monumentale installaties en ervaringskunstwerken en heeft met deze installatie een concentratie-object gecreëerd waarbij de toeschouwer in direct contact wordt gebracht met het kunstwerk dat binnenin tentoongesteld wordt.

Première weekend EYELEVEL

Tijdens het premièreweekend van EYELEVEL is het werk ‘Luchtkasteel’ van vers afgestudeerd talent Emma Agterberg (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Fine Art) te zien, geselecteerd in samenwerking met Expo Bart en RUIS Nijmegen. Kunsthistoricus en curator Merel van den Nieuwenhof neemt de kijker mee in een audio voice-over van het werk van Emma. EYELEVEL is geheel corona-proof te beleven. Tijdens de presentatie worden de richtlijnen voor veiligheid volgens het RIVM gevolgd.

Expo Bart is op 19 & 20 december geopend tussen 12:00 en 17:00. Voor meer informatie over EYELEVEL en de contactgegevens van Expo Bart kijk op www.expobart.nl.

EYELEVEL in 2021

In 2021 is EYELEVEL o.a. te zien bij Museum Het Valkhof, Museum Arnhem & Museum Jan Cunen. Voor elke locatie wordt er telkens een nieuwe kunstenaar gevraagd om zijn of haar werk in EYELEVEL te presenteren.  Het kunstwerk wordt in samenwerking met de tonende instelling van dat moment gecureerd.

EYELEVEL is mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen

Dit vind je misschien ook leuk