Optimistische woede: literair collectief Fixdit on tour

Dinsdag 6 december zijn auteurs Jannah Loontjes en Shantie Singh te gast in Bibliotheek De Mariënburg. Ze behoren tot de elf auteurs van het Fixdit Manifest, waarin ze hun visie geven op gender(on)gelijkheid in de literatuur. Ze dragen in de bibliotheek voor uit het manifest en uit eigen werk.

Vrouwelijke auteurs zijn overal. Maar anno 2022 is de literaire canon nog altijd overwegend mannelijk (en wit), winnen vrouwen minder literaire prijzen en worden leeslijsten op scholen gedomineerd door boeken van mannen. Schrijverscollectief Fixdit wil dat veranderen. In het Manifest ‘Optimistische woede: Fix het seksisme in de literatuur’ geven elf Fixdit-auteurs hun visie op gender(on)gelijkheid en vastgeroeste aannames over schrijverschap en literatuur.

Met dit manifest in de hand brengen Fixdit-auteurs Jannah Loontjes en Shantie Singh op dinsdag 6 december een prikkelend programma in Bibliotheek De Mariënburg. Zij dragen voor uit het manifest én uit eigen werk. Ook gaan ze met elkaar en met het publiek in gesprek over de thema’s uit het manifest. Behalve Loontjes en Singh bestaat het Fixdit-collectief uit Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke.

Over de sprekers

Jannah Loontjens (1974) is schrijver en filosoof. Naast dicht- en essaybundels publiceerde ze vier romans. In haar recente romans ‘Misschien wel niet’ en ‘Wie weet’ onderzocht ze onze hedendaagse tijdgeest. In 2019 publiceerde ze ‘Als het over liefde gaat’, een essayistisch reisverhaal. In 2021 verscheen ‘Schuldig’, een persoonlijk onderzoek dat beweegt tussen essay en proza. Jannah Loontjens schrijft opiniestukken voor NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw en verzorgt een rubriek voor Filosofie Magazine.

Shantie Singh (1982) is schrijfster, presentatrice, theatermaakster, columnist, storytelling fashionista en creatieve bestuurskundige, ofwel ‘glambtenaar’. In 2015 verscheen haar debuutroman Vervoering (genomineerd voor de Inktaap 2016). In 2020 verscheen haar tweede roman ‘De Kier’. Eerder schreef zij korte verhalen, opiniestukken en columns voor De Volkskrant, Trouw, Algemeen Dagblad, Tirade, Armada en Vers Beton. Thema’s zoals identiteit, diversiteit, vrouwenrechten- en emancipatie staan centraal in haar werk.

Meer informatie en tickets zijn te vinden op de website.

Dit vind je misschien ook leuk...