Ode aan de Vrouw op Internationale Vrouwendag

Op Internationale Vrouwendag, zondag 8 maart, draait het om het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Dit jaar is het thema vrijheid: al jaren strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten en vrijheid. Maar nog steeds is dit overal niet vanzelfsprekend, terwijl dit wel het geval zou moeten zijn. Met diverse programma’s staat LUX op Internationale Vrouwendag stil bij de kracht van het vrouw-zijn. Met een nieuwe editie van ZenZondag: stoelyoga en de vertoning van de film Woman, over powervrouwen uit alle hoeken van de wereld. En met een Film & Gesprek: de aangrijpende documentaire Quienés somos ahora met nagesprek over de ontwikkeling van internationale vrouwenbewegingen.

Zen in de bioscoopstoel

Start zondag 8 maart met het programma ZenZondag: docenten van yogaschool Bodhi Yogashala nodigen je uit voor stoelyoga, daarna kijk je de inspirerende zen-film Woman. Woman is een intiem en inspirerend portret van tweeduizend vrouwen uit vijftig verschillende landen. Een ode aan de culturele diversiteit en biodiversiteit van gebruiken, kleding, religieuze overtuigingen. Onderwerpen als moederschap, opleiding, huwelijk, economische onafhankelijkheid, seksualiteit, menstruatie en abortus komen voorbij. Getuigenissen van zeer verschillende vrouwen, van staatshoofden en schoonheidskoninginnen tot buschauffeurs.

Strijden voor vrijheid

’s Middags is er een Film & gesprek rondom de documentaire Quienés somos ahora; over Chileense vrouwen die zich verzetten tegen de dictatuur van Pinochet. Ze werden structureel verkracht en gemarteld in de gevangenis of tijdens ondervragingen. Naar aanleiding van deze aangrijpende documentaire volgt er een gesprek over de ontwikkeling van internationale vrouwenbewegingen.

Programma zondag 8 maart

10.30 uur ZenZondag – Women (kaarten: € 10,00)

13.45 uur Film & Gesprek - Quienes Somos Ahora (kaarten: € 10,00)

Meer informatie: lux-nijmegen.nl/vrouw 

Dit vind je misschien ook leuk