Nijmegenaar Yücel Kopal ontvangt special mention van jury scenariowedstrijd New Voices Script Contest

Netflix maakt vandaag de winnaars bekend van de New Voices Script Contest, een wedstrijd die werd opgezet samen met Scriptbank met het doel om een nieuwe generatie scenarioschrijvers te ontdekken. Uit de maar liefst 550 aanmeldingen die in januari binnenkwamen, werd een eerste selectie gemaakt van de vijftien talenten die hun scripts onder begeleiding van Scriptbank mochten gaan uitwerken. Vandaag zijn de winnaars bekend gemaakt: Joosje Duk, Elvira Porcedda, Luca Izeboud, Samya Hafsaoui en Shanice Kamminga.

De winnende verhalen

De twee beste scripts, “Een en een is drie” van Joosje Duk en “Twin Flame” van Elvira Porcedda, zijn beloond met 25.000 euro. De andere drie scripts van Luca Izeboud, Samya Hafsaoui en Shanice Kamminga kregen een bedrag van 5.000 euro. Naast de vijf winnaars ontvingen twee scripts, van Dorothee de Rooy en Yücel Kopal, een ‘special mention’ en ieder 2.500 euro. Netflix neemt een optie op alle zeven scripts voor verdere ontwikkeling, met de intentie om twee hiervan te produceren tot een Netflix Original Film.

Op de foto van linksboven naar rechtsonder: Samya Hafsaoui, Joosje Duk, Luca Izeboud, Elvira Porcedda, Shanice Kamminga, Dorothée de Rooy, Yücel Kopal en Reed Hastings. Foto door Bibi Neuray / Netflix.

De vijftien geselecteerden werden gekozen door:

  • Shenin Lebrun, creatief producent ROSE stories
  • Ernie Tee, script coach, script editor en filmdocent
  • Gwyneth Sleutel, script editor bij Scriptbank en talent scout Nederlands Film Festival 
  • Annemieke van Vliet, producent bij Fiction Valley
  • Derk-Jan Warrink, producent bij Keplerfilm
  • Janey van Ierland, Manager Film Acquisitions Benelux bij Netflix

Janey van Ierland, van Netflix, die de vijf winnaars van de New Voices Script Contest heeft geselecteerd: “We zijn erg trots dat we deze nieuwe wedstrijd in Nederland voor het eerst hebben uitgerold. Het is geweldig om te ervaren hoeveel enthousiasme er is vanuit scenarioschrijvers, en vanuit schrijvers met andere achtergronden om hun verhalen te delen. Alle vijftien deelnemers hebben een fantastische prestatie geleverd. Binnen vier maanden en onder intensieve coaching hebben zij hun script geschreven en allen een enorme ontwikkeling doorgemaakt als scenarist. Hun inzet was groot en hun talent onmiskenbaar. Ik verheug me erop om te zien hoe onze deelnemers hun weg zullen gaan vinden in de Nederlandse creatieve industrie en met hun verhalen ervoor gaan zorgen dat meer mensen zichzelf zullen herkennen in films en series. ”

Organisator van Scriptbank, Maarten Almekinders: “De vijftien scenarioschrijvers hebben in vier maanden tijd hun idee uitgewerkt tot een eerste versie van een scenario, geholpen door ervaren scriptcoaches. Voor alle schrijvers een pittige klus, zeker voor wie nog niet eerder een scenario van negentig pagina’s had geschreven. Het zijn stuk voor stuk originele verhalen waarvan we hopen dat het publiek die kan gaan zien. Het zal dan ook geen makkelijke keuze voor Netflix zijn geweest, maar Joosje Duk en Elvira Porcedda hebben dit meer dan verdiend.”

New Voices Script Contest

Het doel van de New Voices Script Contest, die in november 2020 werd gelanceerd, is om nieuwe scenarioschrijvers in Nederland te ontdekken die met hun verhalen iets toe kunnen voegen aan het bestaande aanbod. Netflix heeft een diverse doelgroep, en vindt het belangrijk dat het aanbod aan films en series een afspiegeling is van de wereld van vandaag. Met de wedstrijd wil Netflix samen met Scriptbank verhalen met potentie opsporen en nieuwe Nederlandse talenten een podium bieden. 

Dit vind je misschien ook leuk