Nieuwe editie Nimma aan Zee - Kunst voor klimaat festival LUX Nijmegen

Stel: het is 2220. Nijmegen kent geen Waalstranden meer, maar zeestranden. Door de opwarming van de aarde is de waal de zee geworden. Wat betekent deze nieuwe situatie voor onze manier van leven en de natuur? Tijdens het 2e Nimma aan zee – Kunst Voor Klimaat-festival van vrijdag 10 t/m zondag 12 september 2021, nodigen we het publiek uit samen op zoek te gaan naar antwoorden.

Diverse kunstvormen, van film & theater tot ervaringsprogramma’s voor diverse leeftijden, worden tijdens het festival ingezet om de complexe klimaatproblematiek bespreekbaar en inzichtelijk te maken. Via meerdere generaties (internationale) kunstenaars, denkers, schrijvers, wetenschappers en beleidmakers gaan we met jong en oud publiek op zoek naar antwoorden. Oorzaak en gevolg overstijgen meerdere generaties en hoe gaat de wereld eruit zien voor onze nazaten?

Openingsprogramma met Adriaan van Dis en Jalila Essaïdi

De hoofdgasten van het openingsprogramma op vrijdagavond 10 september zijn Adriaan van Dis (meest recente roman KliFi, woede in de republiek Nederland (klimaatfiction) & de baanbrekende biokunstenaar Jalila Essaïdi. Zij gaan a.d.h.v. filmfragmenten, gasten aan tafel & andere culturele intermezzo’s met elkaar en het publiek in gesprek.

Theater & (kinder)films

Tijdens het weekend wordt de theatervoorstelling: De Zaak Shell van Frascati Producties, Anoek Nuyens & Rebecca de Wit twee keer gespeeld met nagesprekken. Daarnaast vertonen we diverse binnen- en buitenfilms rondom het thema klimaat waarvan en aantal met Q&A’s met makers of producenten. Ook aan de jongere filmbezoekers wordt gedacht door het vertonen van kinderfilms.

Kleinschalige ervaringsprogramma’s

We organiseren dit jaar ook weer interdisciplinaire en kleinschalige ervaringsprogramma’s die we tijdens het festival meerdere keren herhalen. Deze vinden soms op externe locaties plaats zoals de Ooij, Het Festivalhuis Nijmegen en in de wijken. Een greep uit dit programma:

  • Wadlopen in Nimma; interactieve podcastwandeling door de Ooijpolder over Nimma aan Zee in 2220.
  • Virtual Reality in samenwerking met InScience.
  • Leren Protesteren, verschillende workshops i.s.m. The Big Draw.
  • Escaperoom: escape voor je kopje onder gaat!
  • Vegan klimaatdiner uit de zee.
  • en meer… (half augustus 2021 bekend!).

Kaartverkoop & Coronamaatregelen

Het hele programma en de kaartverkoop van het festival is half augustus bekend. Het zal dan ook duidelijker zijn hoe de 1,5 meter regels er voor half september uit zullen zien i.v.m. corona. We kunnen dan ook een betere indicatie geven van de placering en het aantal bezoekers per zaal/locatie.

Partners en Sponsoren

Het Kunst voor klimaat festival ‘Nimma aan zee’ wordt georganiseerd door LUX in samenwerking met Gemeente Nijmegen, Waterschap Rivierenland, Europe Direct, Radboud Green Office, InScience Festival, Radboud Reflects, The Big Draw Nijmegen, makers Jozien Wijkhuijs en Dennis Gaens, Warming Up, Frascati Producties, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Gelderland.

Dit vind je misschien ook leuk