Music Meeting Concerts - een serie concerten van muzikale grootmeesters

Als opmaat naar het organiseren van een volwaardige editie van Music Meeting Festival in 2022, programmeert de festivalorganisatie dit najaar in samenwerking met onder andere Concertgebouw De Vereeniging, LUX en Brebl in Nijmegen en LantarenVenster in Rotterdam een serie losse concerten. Onder de noemer ‘Music Meeting Concerts’ kunnen liefhebbers van avontuurlijke muziek genieten van een serie bijzondere projecten van muzikale grootmeesters uit alle windstreken. Concerten met een genre-overschrijdend karakter, geheel volgens de traditie van Music Meeting.

Woensdag 29 September 2021 | Music Meeting @ De Vereeniging, Nijmegen

Ghalia Benali & Romina Lischka ‘Call to Prayer’
Toegangsprijs: € 20,00 | Aanvang: 20:15 | Kaartverkoop en info

“Religieuze extase waarin Oost en West versmelten”

Voor dit bijzondere project ging Ghalia Benali – die met Romeo en Leila al eerder een muzikale brug sloeg tussen Arabische en Europese traditie en diepe indruk maakte met haar eerbetoon aan Oum Kalthoum – de samenwerking aan met gambiste Romina Lischka, gepokt en gemazeld in de vroege barokmuziek. Buiten de lijntjes kleuren is voor beide dames inmiddels zowat tweede natuur geworden. De Tunesisch-Belgische Benali staat te boek als zangeres, maar is ook beeldend kunstenaar en danseres en heeft bovendien een respectabele staat van dienst als actrice opgebouwd. Naast haar eigen Arabische traditie bekwaamde ze zich in khyal, de licht klassieke zangkunst uit India. Lischka studeerde gamba aan het conservatorium, maar werd eveneens gegrepen door de klassieke muziek van Noord-India en verdiepte zich in de zwaarste kost binnen die traditie: dhrupad.

De twee vrouwenstemmen, die elkaar afwisselen in zinderende extase of in meditatieve concentratie door elkaar heen kringelen, worden gedragen door de zangerige en diep resonerende viola da gamba van Lischka en de gestreken dan wel geplukte contrabas van Benali’s trouwe kompaan Vincent Noiret. Op kunstige wijze worden zo Arabische klaagzangen, Indiase raga’s en composities van Forqueray, Marais en Sainte-Colombe doorelkaar gevlochten.

Samenstelling

Ghalia Benali | arabische zang
Romina Lischka | viola da gamba, dhrupad zang
Vincent Noiret | contrabas, zang

Dit vind je misschien ook leuk