Met 54 films en 20 premières gaat de zevende editie van InScience op 10 november van start

Het complete programma van InScience - International Science Film Festival Nijmegen 2021, is sinds 21 oktober bekend en de kaartverkoop is gestart. De 54 beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen staan op het programma, waarvan maar liefst twintig premières. Daarnaast zijn er meer dan 100 wetenschappers, kunstenaars en filmmakers op het festival aanwezig. Zo sluit Nobelprijswinnaar Jacques Dubochet online aan voor een Q&A en geven fotodetective Hans Aarsman (bekend van de Volkskrant) en filmmaker Joost van de Loo een van de nieuwe workshops op het festival. De zevende editie van InScience vindt plaats van 10 tot en met 14 november. 

InScience, met dit jaar als campagne Lust for Life, opent met de wetenschapsdocumentaire Citizen Nobel (Stéphane Goël , 2020). Een documentaire over Nobelpijswinnaar Jacques Dubochet, die zijn plotseling faam gebruikt om zichzelf opnieuw uit te vinden tot een belangrijk boegbeeld in de strijd tegen klimaatverandering. Na de film gaat het publiek online met Jacques Dubochet in gesprek.

Filmprogramma

Op het festival zijn de 54 beste wetenschapsfilms van het afgelopen jaar te zien, waaronder twintig Nederlandse premières. Onder meer In Silico (Noah Hutton, 2020), over het zeer ambitieuze en peperdure Human Brain Project, Red Heaven (Lauren DeFilipo & Katherine Gorringe, 2020), over de langste realistische Mars simulatie ooit en de langetermijneffecten van ruimtereizen, en de Duitse inzending voor de Oscars Ich bin dein Mensch (Maria Schrader, 2021), over de (liefdes)relatie tussen Alma en een levensechte robot. 

Alle films worden begeleid met verdiepende gesprekken waarbij wetenschappers en filmmakers met het publiek in gesprek gaan. In het competitieprogramma dingt een selectie van dertien wetenschapsdocumentaires mee naar de NTR Audience Award, een selectie van acht documentaires maakt kans op de Student Jury Award en de InScience Jury Award wordt uitgereikt aan een van de vijf geselecteerde films. Ook reikt InScience dit jaar zesde de Klokhuiswetenschapsprijs uit.  

Talks

Tijdens de zevende editie zijn meer dan 100 wetenschappers, kunstenaars en filmmakers aanwezig. Een deel van hen gaat met het publiek in gesprek na een filmvertoning. Zo vertelt kunstenaar en wetenschapper Angelo Vermeulen na de vertoning van Red Heaven over zijn ervaring van vier maanden in de Red Heaven koepel. Ook gaat het publiek samen met regisseur Martin Koolhoven en Eye Filmmuseum-programmeur Ronald Simons in op de botsing tussen mens en natuur in de filmgeschiedenis, onder andere aan de hand van de film Phase IV (Saul Bass, 1974).

Daarnaast zijn er dit jaar ook gratis talks op het festival, waaronder het programma De activistische academicus?, waar Hans de Kroon, Nadia Bouras, Jeremias Herberg en Mehri Zamanbin in gesprek gaan over de relatie tussen activisme en wetenschap. Of de wervelende talkshow Dansen is gezond is een ode aan het dansen, met danser en choreograaf Farida Nabibaks, fysioloog Maria Hopman (zij/haar), cultuurwetenschapper Liedeke Plate (zij/haar) en DJ en organisator Nashaimy (zij/haar). Host van de avond is DJ, queer lifestyle coach en docent Suus te Braak (hij/hem/hen/hun).

Workshops

Nieuw op het festival zijn de workshops. Zo geven Wim van Egmond en Rob van Es (Nederlands Genootschap voor Microscopie) een workshop over het vinden van kunstwerken onder een microscoop tijdens Micro-art. Ook kun je tijdens het festival Mystieke gesprekken voeren met filosofen, Zen-meesters, kunstenaars, neurowetenschappers, psychedelia-experts of loskomen van je eigen vaste denkpatronen met fotodetective Hans Aarsman (bekend van de Volkskrant) en filmmaker Joost van de Loo tijdens Holistische Detectives.

Expositie

Tijdens de expositie Healthy Futures - Narratives of Self-tracking, een samenwerking met Oddstream, gaan we in op de toekomst van 'self-tracking', technologie die we gebruiken om onze gezondheid te controleren. De expositie neemt de bezoeker mee in de verhalen over onszelf, gevormd door speculatieve gezondheidszorgtechnieken.

Tickets

De kaartverkoop is inmiddels gestart. Tickets zijn verkrijgbaar via www.insciencefestival.nl of vanaf woensdag 10 november aan de kassa van LUX Nijmegen. Het volledige programma is te bekijken via www.insciencefestival.nl/programma/. InScience volgt de coronamaatregelen die de overheid heeft vastgesteld.

Dit vind je misschien ook leuk