Literaire wandeling door het werk van A.L. Snijders in de Nijmeegse buitenlucht

Van 4 t/m 28 november staat de Nijmeegse binnenstad in het teken van schrijver A.L. Snijders (1937- 2021). De Nieuwe Oost I Wintertuin en AFdH Uitgevers presenteren als onderdeel van het Wintertuinfestival De weg. Taoïstisch wandelen met A.L. Snijders: een selectie van twintig fragmenten uit Zeer Korte Verhalen, die verspreid door de stad in postervorm hangen. Naast deze literaire wandelroute verschijnen de fragmenten ook in boekvorm.

A.L. Snijders, pseudoniem van Peter Cornelis Müller, is een buitencategorie in de Nederlandse letteren. Hij creëerde een geheel eigen genre: het zkv, oftewel het Zeer Korte Verhaal, waar hij er zo’n drieduizend van schreef. Hij kreeg er de prestigieuze Constantijn Huygensprijs voor. In 2013 was Snijders eregast van het Wintertuinfestival, zijn uitspraak: "Laat de literatuur licht zijn, het leven is al zwaar genoeg!" werd dat jaar het festivalthema. Op 7 juni 2021 overleed Snijders op 83-jarige leeftijd. 

AFdH Uitgevers cureerde een wandelroute rondom het Wintertuinfestivalthema ‘Fictie als gids’. In twintig fragmenten neemt Snijders je mee; op bezoek bij oom Jean in Luik, varend over de Vecht of lopend door het bos. Vriendelijke mijmeringen over het alledaagse, het brave woord wandelen, een weg kiezen en het taoïsme. Want wat er gebeurt, gebeurt er. Ook onderweg. 

De weg is vanaf 4 november op eigen gelegenheid te bewandelen in de Nijmeegse binnenstad. De routekaart is dan te downloaden via wintertuinfestival.nl. Geïnteresseerden die liever met een gids op stap willen, kunnen zich inschrijven voor een van de gratis toegankelijke A.L. Snijders Wandelleesclubs. Deze worden georganiseerd in samenwerking met de culturele studentenorganisatie van de Radboud Universiteit, Cultuur op de Campus.

De Weg is onderdeel van het Wintertuinfestival, dat dit jaar het thema ‘fictie als gids heeft. Samen met schrijvers, dichters, performers, muzikanten, kunstenaars én het publiek wordt de wereld een maand lang gelezen zoals je een boek leest: open en aandachtig. Bekijk het hele programma op wintertuinfestival.nl. 

Over het posterverhaal 

De weg is de tweede editie van het posterverhaal. In 2020 maakte De Nieuwe Oost I Wintertuin van de nood een deugd door posterplekken, die gereserveerd waren voor een afgelast evenement, in te zetten voor een schrijfopdracht aan Jaap Robben. Dit resulteerde in Biografie van een Vlieg. Met deze nieuwe en bijzondere vorm van publiceren vormde de stad het decor voor een verhaal en werden inwoners lezers. Duizenden lezers gingen op pad; in Nijmegen, maar later ook in Leeuwarden, Tilburg, Arnhem, Vlissingen en Sheffield. 8weekly noemde het "een nieuwe leeservaring" en "een prachtige manier om literatuur toegankelijk en leuk te maken." 
Het verhaal verscheen in boekvorm bij Uitgeverij Loopvis, staat op de shortlist voor de Jan Wolkersprijs en ligt in Engelse vertaling in boekhandels in Ierland en het Verenigd Koninkrijk.