Keti Koti een maand lang centraal bij het Afrika Museum

Op 1 juli is het Keti Koti; de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen in 1863. De NMVW-musea Museum Volkenkunde, Tropenmuseum, Afrika Museum en het Wereldmuseum Rotterdam organiseren de hele maand juni daarom een digitaal Keti Koti festival. Met onder meer theater, spoken word, freedom talks, webinars en lunchlezingen. Publiek reserveert toegang via de sites van de musea. 

Angisa Stories 

In deze 4-delige videostories vertelt specialist Andy Arduin over de geschiedenis en betekenis van de ‘angisa’ (de Surinaamse hoofddoek). De angisa is ontstaan tijdens de slavenperiode doordat de tot slaaf gemaakte mensen niet met elkaar mochten communiceren. Door het dragen van een angisa konden vrouwen geheime boodschappen uitwisselen middels speciale bindwijzen en patronen op de stof. Elke vrijdag in juni gaat een nieuwe aflevering van Angisa stories in première. 

Freedom talks 

Een serie livestreams met aandacht voor vrouwen en onbekende verhalen van verzet. Moderator is Nicole Terborg. Sociologe Aspha Bijnaar vertelt over de rol van de vrouw tijdens de emancipatiestrijd van de tot slaaf gemaakte.  

De tweede Freedom Talk op zondag 13 juni gaat over muziek als vorm van verzet. Met onder meer Kunta Rincho; cultureel maatschappelijk ondernemer, muzikant en anti racisme-activist en Vernon Chatlien; percussionist, componist en onderzoeker naar Tambú erfenis; een mix van muziek, dans en zang. Deze muziekvorm werd op de Antillen gebruikt om het zware leven op de plantage en de gruwelijkheden van het slavenleven te bezingen. Editie drie en vier zijn respectievelijk op 20 en 27 juni.  

Lunchcollege over het Gelders slavernijverleden 

Op 10 juni organiseert het Afrika Museum een lunchcollege speciaal over het Gelders koloniale en slavernij verleden. Uit archieven blijkt dat een heel aantal Gelderse families eigenaren waren van plantages in Suriname en Guyana. Else Gootjes van Erfgoed Gelderland toont een overzicht van sporen in Gelderland. In Gelderland werkten mensen als bedienden, die eerder in slavernij leefden in onder andere Suriname. Historica Dineke Stam gaat in op het verhaal van Anna van Vossenburg dat verbonden is aan plantage Vossenburg en de stad Arnhem. John Hoogwoud, nazaat van plantage Vossenburg geeft een blik op wat dit verhaal voor hem betekent. 

Spoken word performances   

Spoken word-dichter Smita James maakt speciaal voor deze Keti Koti maand een performance over de betekenis van Keti Kote en over vrijheid. Smita James trad onder meer op tijdens Fringe Festival en Spoken Word FM. Op de Keti Koti pagina van museumsites zijn ook de spoken word bijdragen van Onias Landveld en Dorothy Blokland te zien. Deze bijdragen komen uit de tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden van het Tropenmuseum die medio juni naar het Afrika Museum komt en daar aangevuld wordt met het Gelderse verhaal.  

Muziektheater in Museum Volkenkunde  

Van 1 t/m 3 juli speelt theater de Veenfabriek Koken voor Tjampakka. Een voorstelling en maaltijd tegelijk, van muzikant Bastiaan Woltjer, Maureen de Jong, en drie jonge acteurs die tezamen muziektheater maken over slavernij en koloniaal verleden. Onder de vraag: waar doe je goed aan? In Koken voor Tjampakka komen culinaire geschiedenis, muziek, gastronomie, taal en wetenschap samen.  

Bepaal zelf je toegangsprijs 

Aanmelden voor de online Keti Koti maand kan via de websites van de musea. De prijs van je kaartje bepaal je zelf. Met een Keti Koti ticket heb je toegang tot alle online activiteiten in de hele maand juni. Het hele programma staat op de sites van de musea.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Over de afschaffing van de transatlantische slavernij

Op 1 juli 1863 werd de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen een feit. Dat moment wordt op verschillende plekken in Nederland jaarlijks herdacht en gevierd. Onder de noemer Keti Koti; verbroken ketenen. Met de afschaffing van de transatlantische slavernij kwamen in 1 keer 45.000 tot slaaf gemaakten vrij. Oorspronkelijk waren zij afkomstig van het continent Afrika. Keti Koti herinnert aan het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan. 

Dit vind je misschien ook leuk