InScience 2020 gaat door met een afgeschaald programma

Tijdens InScience staat ontmoeting en beleving centraal. InScience is niet alleen films kijken, maar ook gesprekken aangaan, je onderdompelen in interactive storytelling, meedoen aan experimenten. Zo openen we de wereld van wetenschap voor iedereen. Voor de editie van 2020 hadden we een compact maar compleet programma klaar staan. Een programma van meeslepende films, verdiepende lezingen, uitdagende workshops en een interactieve tentoonstelling door de hele stad.

Onlangs kondigde het kabinet verscherpte maatregelen aan om reisbewegingen en contactmomenten zoveel mogelijk te beperken en daarmee de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dat noopt ons het huidige programma van InScience 2020 (enigszins) aan te passen en zo de veiligheid van onze bezoekers, medewerkers, vrijwilligers en crew te garanderen. Daarmee krijgt InScience een nieuwe vorm en kan het festival doorgaan.

Filmprogramma in LUX en 10 universiteitssteden

Omdat we geloven dat de filmervaring een transformerende kracht bezit en deze tijd juist vraagt om sterke verhalen die inzicht geven in het werk van wetenschappers, gaat het filmprogramma in de filmtheaters door. Tussen 11 en 15 november vertonen we elke film eenmaal in de filmtheaters. De kaartverkoop voor het fysieke filmprogramma in LUX Nijmegen start op donderdag 22 oktober.
 
Om reisbewegingen voor bezoekers zoveel mogelijk te beperken, organiseren we een ‘best-of’-programma in 10 universiteitssteden in Nederland. Dit zijn onze satellietedities. De programma’s in deze steden laten de beste films van het InScience programma zien en worden georganiseerd in samenwerking met universiteiten, hogescholen en lokale bioscopen. 

Online filmprogramma

Voor de meeste films geldt dat ze na de vertoning in LUX tot en met 22 november te zien zijn op het online platform van InScience. De gesprekken die we in eerste instantie in de zalen gepland hebben, verplaatsen voor een groot deel ook naar het online platform. Op gezette tijden kun je met deskundigen, creatieve denkers en wetenschappers in gesprek. Alle films en gesprekken blijven tot een week na het festival beschikbaar.

De interactieve tentoonstelling Do You Know the Way to Utopia, die plaats zou vinden in verschillende musea en galerieën in de binnenstad van Nijmegen, wordt helaas geannuleerd. Gelukkig kunnen we twee van de zes installaties aanbieden in de vorm van een online ervaring en organiseren we een online ontmoeting met de makers.

InScience 2020 gaat door

Voor niemand op de wereld is 2020 een gewoon jaar. Ook voor InScience niet. De wereldwijde crisis waarin we verkeren vraagt om duiding van wetenschappelijke kennis, de manier waarop die kennis tot stand komt en de impact hiervan op de samenleving. Bij InScience, dat met haar uitgebreide filmprogramma aandacht vraagt voor urgente thema’s en publiek met wetenschappers en filmmakers in gesprek laat gaan, voelen we meer dan ooit de noodzaak hiervan. Daarom gaan we door!
 
Het team van InScience heeft met ongekende veerkracht en creativiteit het programma voor de zesde editie samengesteld. We doen ons uiterste best om dat programma beschikbaar te maken voor iedereen. 

Dit vind je misschien ook leuk