Hortus Nijmegen is jarig en viert dat uitgebreid

Hortus Nijmegen wordt 50. De groene schatkamer van de stad viert zijn verjaardag met een feestelijk programma van 21 tot en met 26 september. Hortus is trots op zijn tuinen én op de ruim zestig vrijwilligers. De tuinen verbinden mensen al vijftig jaar. Daarom is iedereen uitgenodigd om het feest mee te vieren.

Tijdens de feestweek is er elke dag iets bijzonders aan de d’Almarasweg 22d: van een avond met Nijmeegse schrijvers, een café met boeiende sprekers tot een concert gecombineerd met poëzie. Aan het eind van de feestweek is er een gratis toegankelijke Open Dag met een gevarieerd programma, ook voor kinderen. Hortus Nijmegen wil zijn vrijwilligers graag bedanken voor al het werk in en rond de tuinen: zij krijgen een feest aangeboden. Voor de vele relaties van Hortus Nijmegen in de stad is er een receptie.

Het publieksprogramma op een rij

 1. Woensdag 22 september (20.00-22.00 uur): Nijmeegse Schrijvers in de Hortus
  Schrijvers Rinske Kegel, Willem Claassen en Hanneke Hendrix laten zich inspireren door de natuur. Ze dragen nieuw werk voor dat ze speciaal voor 50 jaar Hortus Nijmegen schreven.
 2. Donderdag 23 september (19.30-22.30 uur): Hortus by Night 
  Dit Hortuscafé belicht waarom Hortus Nijmegen al 50 jaar uniek is. Vegetatiekundige Joop Schaminée duikt in de wereld van plantengemeenschappen. Neuroloog Bas Bloem heeft het over de relatie tussen natuur en gezondheid. Voorzitter Ton Rijken, Kunstadviesraad Radboud, verhaalt over de invloed van de natuur op kunstenaars. Na de pauze is er een nachtelijk ommetje langs interessante plekken in de Botanische Tuin. Trio Amygdala zorgt voor sfeervolle intermezzo’s.
 3. Vrijdag 24 september (aanvang 16.00 uur én 19.00 uur): Zomervogels in de Hortus
  Saxofonisten Frank Nielander en Inga Rothammel improviseren op live vogelgeluiden en laten fragmenten horen uit het boek 'Het Vogeljaar' van Jac. P. Thijsse. Beide concerten zijn identiek.
 4. Zondag 26 september (11.00-16.00 uur): Open Dag Hortus 50 jaar
  Met een doorlopend programma. Er zijn concerten van ‘Nimma in een notendop’ en ‘Piepschuim’. Maartje gaat met bezoekers in gesprek over kruiden en speciale temperamententhee, kunstenaars geven rondleidingen langs de beelden, er is uitleg over bijzondere plekken in de Botanische Tuin en tuinvrijwilligers vertellen over hun werk. Kinderen kunnen visjes vangen met IVN en zich laten schminken. Het terras met lekkernijen is doorlopend geopend.

Kijk voor kaartjes voor de Nijmeegse Schrijvers, Hortus by Night en het concert Zomervogels op www.hortusnijmegen.nl. Voor de Open Dag is de toegang vrij en zijn geen kaartjes nodig.

De hele week is de film ‘50 jaar Hortus’ van oud-directeur Wil Wellen te zien. De Botanische Tuin is elke dag tot zonsondergang vrij toegankelijk, de Theetuin van 11.00-16.00 uur.

Radboud richtte de Hortus in 1971 op, geïnspireerd door Victor Westhoff, die de wetenschappelijke basis legde voor de natuurbescherming in Nederland. Hortus Nijmegen neemt sindsdien een speciale plaats in bij de Nijmegenaren. De Botanische Tuin telt legio inheemse en exotische planten.

Dit vind je misschien ook leuk