Historisch laag bezoekersaantal voor Stadsschouwburg en De Vereeniging in 2020

Als gevolg van de Corona-pandemie ontvingen Stadsschouwburg en De Vereeniging in 2020 slechts een kwart van het reguliere aantal bezoekers voor voorstellingen en concerten. Wel bezochten duizenden studenten van de Radboud Universiteit de Nijmeegse podia.

Annuleringen en verplaatsingen

Het jaar begon goed: tot half maart trokken artiesten en gezelschappen als Waylon, Patrick Laureij, Phion en Theater Rotterdam nog volle zalen. Vanaf de lockdown in maart moest echter een groot deel van de programmering worden geannuleerd of verplaatst en werden duizenden kaartkopers persoonlijk op de hoogte gebracht. Ook grote publieksevenementen zoals Carnaval, Zevenheuvelenloop en de Vierdaagsefeesten en diverse zakelijke congressen en evenementen konden geen doorgang vinden.

Anderhalve meter

Omdat de Stadsschouwburg en De Vereeniging tot de grootste podia van de stad behoren en 1,5 meter afstand houden relatief gemakkelijk is, zocht de organisatie met creativiteit, flexibiliteit én ondernemerschap naar activiteiten die wel doorgang konden vinden. Vlak voor de zomer kregen achtstegroepers de kans om hun eindmusical tóch voor publiek te brengen: in de theaterzaal, op gepaste afstand en met gelegenheid tot streaming. Er werden toneelvoorstellingen via Zoom gehouden en concerten gespeeld via streamingplatforms. Diverse artiesten kregen de gelegenheid om opnames te maken en in de tuin van De Vereeniging werd gedurende de zomermaanden ‘De Concerttuin’ georganiseerd. Ook vonden er ‘Weerzienroutes’ plaats, met optredens op ongewone plekken in de gebouwen. Restaurant De Vereeniging stortte zich op de creatie van take away (kerst)menu’s.

Radboud Universiteit

Ruim voor de zomer bereidden Radboud Universiteit en Stadsschouwburg en De Vereeniging een intensieve samenwerking voor. Vanaf september hebben studenten dagelijks live colleges kunnen volgen bij de podia, of online via livestreams. Ook werden er tentamens afgenomen in diverse ruimtes, waaronder in de foyers en op het podium. Door een strakke logistiek waarbij crowdmanagers van de Stadsschouwburg en De Vereeniging de gezondheidscheck uitvoerden en de studenten de 1,5 meter afstand hielpen te bewaren, konden colleges en tentamens op een veilige wijze plaatsvinden.

Koningin Maxima

Bijzonder eervol was het bezoek van Koningin Maxima op 1 december jl. Tijdens het bezoek stond ‘bedrijfsvoering van culturele organisaties tijdens Corona’ centraal. De ontmoeting van de koningin met medewerkers van zowel onze organisatie als van culturele partners was gedenkwaardig en voelde als hart onder de riem voor de culturele sector in Nijmegen.

Financiële steun

Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging wordt regulier voor culturele activiteiten voor 30% gesubsidieerd. Bijna 70% van de inkomsten wordt zelf verdiend met ticket-, horeca- en zakelijke inkomsten. Als gevolg van de lockdown zijn deze eigen inkomsten in 2020 drastisch gedaald. Na een intern doorgevoerde bezuiniging ontving de organisatie aanvullende steun voor 2020 en 2021 vanuit het Rijk, de provincie Gelderland en de Gemeente Nijmegen.

Fotografie: Lizet Pennings

Dit vind je misschien ook leuk