Hedendaagse kunst in het centrum van Nijmegen tijdens Social Aspects 2022

Negen kunstenaars gingen in residentie bij hedendaags kunstplatform Derde Wal. In de afgelopen maanden werden zij uitgedaagd om de publieke ruimte op experimentele wijze te benaderen. Hun projecten worden getoond op 7 tot en met 9 oktober, op verschillende locaties in het centrum van Nijmegen.

Uiteenlopende achtergronden

Social Aspects brengt hedendaagse makers met uiteenlopende achtergronden bij elkaar om op een nieuwe manier de publieke ruimte te benaderen. Ze worden aangemoedigd om hun grenzen te verleggen, op onconventionele wijze te werk te gaan en om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Tijdens hun residentie hebben zij zich verdiept in verschillende disciplines, de rijke geschiedenis van Nijmegen en de mogelijkheden en de beperkingen van de publieke ruimte in de stad.

Feestelijke openingsparade

De resultaten zijn unieke, locatie specifieke interventies die gedurende het weekend van 7 tot en met 9 oktober te zien zijn. Vrijdag 7 oktober om 12 uur wordt Social Aspects geopend met een feestelijke openingsparade. De parade zal langs de locaties van de kunstenaars trekken. Derde Wal nodigt iedereen van harte uit om de openingsparade bij te wonen en de kunstwerken te komen bekijken.

9 individuele projecten

De kunstenaars presenteren negen individuele projecten, maar in aanloop hiervan hebben zij in drietallen interventies georganiseerd in de omgeving van Nijmegen. Tijdens ACT 1 organiseerden kunstenaars Richard Bolhuis, Simone Albers en Hans-Hannah een wandeling door de Ooijpolder, begeleid door twee experts, eindigend bij een levend kunstwerk. Kunstenaars Tommy Smits, Laura Malpique en Mario Sergio Alvarez verzorgden ACT 2.

De middag stond in het teken van culturele verwarring en bracht campingcultuur, cabaret en performancekunst bij elkaar in de tuin van Fort Beneden-Lent. ACT 3 bootste een anti-kater retraite na, genaamd Alles Wellness. Kunstenaars Emiel Ambroos, Laila van Berge en Jim Mooijekind creëerden een shishalounge, kuuroord, yogasessie en juicebar die inspeelden op de behoeftes van zogenaamde young urban professionals.


Foto: Tycho van Dijk

Wanneer?

Het weekend vindt plaats van 7 tot en met 9 oktober, van 12:00 – 17:00 zijn de projecten van de kunstenaars te zien op verschillende locaties in het centrum van Nijmegen. Via derdewal.nl zullen de locaties bekend worden gemaakt. Gedurende het weekend zijn er stickers verspreid door de stad waar de locaties via een QR-code te zien zullen zijn.

Social Aspects wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaanfonds, Provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen, VriendenLoterij en Pictoright. Kijk voor meer informatie op www.derdewal.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...