Felix Solo Galerie: het intrigerende werk van de Vlaamse kunstenaar Johan De Kramer

Assemblages en collages van cultureel antropoloog en bescheiden Belgisch beeldend kunstenaar Johan De Kramer. Een beknopte expositie samengesteld uit delen van zijn rijke privécollectie te Charleroi. Ze mogen gezien. 

Al ruim dertig jaar bouwt Johan De Kramer nagenoeg dagelijks, aan een eigen en eigenzinnig, maar consistent oeuvre. Geduldig, bescheiden, eerder introvert. Zijn hergebruik van bladlood, verweerd dakzink, oud papier, ijzerdraad, hout van fruitkisten of stuk geslagen meubels, fragmenten van voorwerpen of zelfs middeleeuwse scherven leidt tot herwaardering: Precious Stuff. 

Niet geheel toevallig, vanuit een vooraf gekozen thema, werkt hij zijn series uit. Ideeën, thema's, die teruggrijpen naar eigen observaties, of vertrekken vanuit het bijeengesprokkelde materiaal zèlf. Soms wat filosofie of commentaar (een verdraaiing van schema's zoals die in de sociale wetenschappen worden gehanteerd), of met een zweem van persiflage. Maar wezenlijk is telkens weer het spelen met de visuele kwaliteit van het gebruikte materiaal, met verhoudingen, texturen, vormen. Met, daarbij, het consistent vermijden van het te affe, het gladde, het gepolijste, het perfecte.

Felix Solo Galerie

Lange Hezelstraat 93
Wanneer: 1 t/m 23 juli 2022
Open van woensdag t/m zaterdag, dagelijks tussen 12 en 17 uur.

 

Dit vind je misschien ook leuk...