Expositie Marijke van Doorn in het kader van The Big Draw Nijmegen

De Lindenberg opent het nieuwe expositieseizoen met STREAMER: Putting Drawings to Work van de Nijmeegse Artist Educator Marijke van Doorn. In de werken die zij maakt en presenteert, experimenteert zij met het toelaten van de ander. “Door mensen mee te laten tekenen om samen tot een werk te komen, maakt het de ander betekenisvol.” De expositie vindt plaats in het kader van The Big Draw Nijmegen en is van 29 augustus tot en met 16 september te bekijken in het Expo Podium in de Lindenberg.  

Het delen van verhalen en ervaringen 

In de werken die Marijke van Doorn maakt, staat het loslaten van auteurschap centraal, met zowel een educatief als een artistiek einddoel: een gelaagd werk dat verhalen en ervaringen deelt. Zo geeft zij de toeschouwer de ruimte om op eigen wijze haar werk te interpreteren en te creëren. In de expositie is er werk te zien van het kunstparticipatieproject Alice in Wonderland, de Inktober Challenge 2021 en haar vorige expositie Taking Responsibility.  

Workshop Alice in Wonderland 

In lijn met de expositie vindt de workshop Alice in Wonderland plaats. Hierin staat het pure plezier van het samen tekenen, het loslaten van perfectie en regie en het verder werken aan een grote tekening van Marijke centraal. Er wordt gewerkt met houtskool, pastel en kranten. Lukt het om als Alice in Wonderland de regels en verwachtingen die we onszelf en elkaar opleggen, los te laten? De workshop vindt plaats op 10 september van 13.00 uur tot 16.00 uur.  

Over Marijke van Doorn  

Marijke van Doorn (1968, Nijmegen) studeerde in 2021 als deelnemer af aan de pilot Lab Of Educational art Research (LOEaR) aan de docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving van ArtEZ. De pilot ging in september 2020 van start en nodigde studenten uit om tot een geïntegreerd en innovatief educatief kunstproduct te komen. Haar afstudeerwerk Taking Responsibility werd een grote tekening in houtskool, zeefdruk, pastel en print op papier (7,5 bij 2 meter). Tijdens de ArtEZ Finals en later tijdens The Big Draw Festival Arnhem nodigde Van Doorn het publiek uit verder te tekenen in haar werk om samen tot een steeds veranderend werk te komen. Momenteel werkt zij als museumdocent/rondleider in het Kröller Müller Museum. Ook vormt zij sinds september 2021 samen met alumna Cheyenne Pattiwaël de Raad van Advies voor Lab of Educational art en Research (LOEaR) van ArtEZ Arnhem.  

The Big Draw Nijmegen | programma Lindenberg 

Tijdens The Big Draw Nijmegen 2022 worden verschillende tekenprogramma’s opgezet in de stad. Deze programma’s variëren van workshops tot exposities en wijkprojecten. De expositie en bijbehorende workshop zijn onderdeel van The Big Draw Nijmegen. Daarnaast is op 11 september om 15.00 uur de jeugdvoorstelling Thuis (2+) van Mime Wave Kids te zien in de Lindenberg. Deze voorstelling is geïnspireerd op het persoonlijke verhaal van maker Anastasiia Liubchenko. Zij verliet haar huis in Oekraïne om op zoek te gaan naar een nieuw thuis in Nederland.  

Praktische informatie 

Het Expo Podium is dagelijks geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 23.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Op zondag alleen geopend indien er activiteiten zijn in de Lindenberg zoals een workshop of voorstelling. Kaarten voor de workshop Alice in Wonderland zijn te verkrijgen via de website van The Big Draw Nijmegen. Kaarten voor de voorstelling Thuis van Mime Wave Kids zijn te verkrijgen via de website van de Lindenberg.  

Dit vind je misschien ook leuk...