Eerste namen Wintertuinfestival 2019

Het Wintertuinfestival is een literair festival dat van 27 t/m 30 november 2019 plaatsvindt in Nijmegen.Dit jaar gaan tientallen schrijvers, dichters, wetenschappers, muzikanten en kunstenaars in op het thema gastvrijheid. Zowel grote literaire namen als aanstormende talenten reizen af naar Nijmegen. 

Het Wintertuinfestival zet elk jaar een ander actueel thema centraal. Dit jaar is dat het begrip ‘gastvrijheid’, geïnspireerd door de Amerikaanse schrijver en schilder John Berger, die de vraag stelde: “what is the storytellers responsibility to hospitality?” Welke verhalen vertellen we? Welke verhalen lees je? Welke stemmen krijgen aandacht? Wat is de rol van literatuur als het aankomt op het bieden van ruimte aan anderen?

Programma: tipje van de sluier

Het hele programma wordt in oktober bekend gemaakt, maar de eerste namen die eind november naar Nijmegen komen zijn Ilja Leonard Pfeijffer, Alfred Schaffer, Aafke Romeijn, NESS en Lisa Weeda.

Vlak na het Wintertuinfestival 2018 verscheen Grand Hotel Europa, van de hand van duizendpoot Ilja Leonard Pfeijffer. Een satirische en politiek-maatschappelijke roman over massatoerisme, de verloedering van Europa en de wereld van nu. Tijdens het festival gaan we met Pfeijffer in gesprek over de gastvrijheid van dit Europa.

Alfred Schaffer, woonachtig in Zuid-Afrika, is dichter, docent, vertaler en criticus. Hij debuteerde in 2000 en sindsdien is hij een favoriet bij het publiek én bij de poëzieprijzen. Tijdens het Wintertuinfestival draagt hij voor.

Elk jaar lezen en bespreken honderden middelbare scholieren tijdens Lezen met de Sterren collectief een roman. Dit jaar is dat Concept M van Aafke Romeijn. Dit debuut is een maatschappijkritische sciencefiction-roman over radicalisering in het Nederland van 2020 en staat op de shortlist voor Beste Boek voor Jongeren 2019.

Tot slot: wat gebeurt er als je muzikanten en schrijvers bij elkaar aan tafel zet en hun werk in de blender gooit? Je ontdekt het tijdens Opgepoetst, een productie waarbij schrijvers en hiphopartiesten aan de slag gaan met elkaars werk. Tijdens het festival betreden verschillende duo’s het podium, waaronder Lisa Weeda en NESS.

Meer info: www.wintertuinfestival.nl

 

Foto: Studio Schulte Schultz

Dit vind je misschien ook leuk