De beste korte films van eigen bodem in filmtheaters én op Picl

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, wordt De Dag van de Korte Film gevierd. Met een speciaal filmprogramma worden bioscoopbezoekers door Eye Filmmuseum, Go Short - International Short Film Festival Nijmegen en het Nederlands Film Festival getrakteerd op de beste korte films van eigen bodem. Zoals Gouden Kalf winnaar Pantser, een korte thriller van Jan Verdijk die knap inspeelt op de actualiteit. En Watamula van Kevin Osepa, een magisch-realistische tocht over het eiland Curaçao. Filmmaker en beeldend kunstenaar Osepa werd geselecteerd als Talent En Route op het Nederlands Film Festival 2021. Een talent om in de gaten te houden dus! Kinderen kunnen daarnaast een speciaal filmprogramma met de beste korte animatiefilms uit Europa bekijken. Op ontdekkingstocht door de sneeuw, in de dierentuin of met een vergrootglas… Dit programma neemt kinderen mee op avontuur!

Korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Ook is het hét medium waarmee jong filmtalent zich als eerste aandient. Toch krijgt korte film vaak weinig tijd op het witte doek. Om meer aandacht te geven aan korte film vieren Eye, Go Short en NFF al een aantal jaar De Dag van de Korte Film op de kortste dag van het jaar. De films zijn te zien op dinsdag 21 december in 22 bioscopen door heel Nederland. Daarnaast is het programma online beschikbaar via Picl van 21 december 2021 t/m 4 januari 2022. Het kinderprogramma is t/m 28 december online te bekijken.

Programma

Totale lengte: 88’ — Engels ondertiteld.
 
A Remark You Made (Hanna van Niekerk, 2020, 24’)
Als Amy haar vriend Joshua vraagt om de hoofdrol te spelen in haar film over racisme, gaat ze voorbij aan de gevoelens van Joshua en de stereotypen waar ze onbewust aan bijdraagt. Het jonge paar slaat een pijnlijk traject in, dat hun relatie zwaar op de proef stelt.

Pantser (Jan Verdijk, 2021, 21’)
Wie kun je tijdens een wereldwijde pandemie nog vertrouwen? Twee zussen die in gedwongen isolatie leven, vinden het maar verdacht als ineens een man opduikt die hen wil helpen.
Winnaar Gouden Kalf voor Beste Korte Film - Nederlands Film Festival 2021.

Pilar (Janis Joy Epping, Diana van Houten, Yngwy Boley, 2020, 10’)
In een wereld waar de vrije natuur de strijd met de mensheid lijkt te winnen, vindt een vrouw eindelijk haar innerlijke dier en probeert ze te ontsnappen.
Winnaar Best Traditional Animation Film op Florida Animation Festival.

Wall #4 (Lucas Camps, 2020, 7’)
Wanneer een bioscooppubliek de film begint af te kraken, krijgt het plot een onverwachte wending.
Winnaar Best Short Film Award op Oldenburg International Film Festival.

Watamula (Kevin Osepa, 2020, 25’)
Beeldend kunstenaar en filmmaker Kevin Osepa, voor wie de identiteit van jonge Afro-Caribiërs een belangrijk onderwerp is, boetseert deze korte film tot een magisch-realistisch panorama waarin landschap en lotsbestemming, spiritualiteit, sensualiteit en machismo samenkomen.

Kinderprogramma

Totale lengte: 44’ — Zonder dialoog
 
Awaker (Filip Diviak, Tsjechië, 2017, 10')
In een koud land werkt een oude man als wakkermaker. Hij maakt de mensen in de buurt één voor één wakker. Dan ontvangt hij als dank ineens een oude glimmende bel. Dat is het begin van iets nieuws.

Click (Marine Jacob, België, 2017, 1')
Als je in de dierentuin probeert een mooie vlinder te fotograferen, vergeet dan niet alle andere dieren om je heen!

Dodu - The Cardboard Boy (José Miguel Ribeiro, Portugal, 2010, 5')
Dodu, de jongen van karton, beleeft met zijn vriendje het lieveheersbeestje spannende avonturen. De zee, de maan, het bootje waarin ze varen, alles is van karton.

Die Lupe (Nazgol Emami, Duitsland, 2017, 11’)
Ava komt aan in een nieuwe stad, in een nieuw huis. Met haar vergrootglas gaat ze op onderzoek uit. De onbekende omgeving is mysterieus, spannend en uitdagend - allemaal tegelijk. Dan ontmoet ze buurmeisje Zoë.

Pawo (Antje Heyn, Duitsland, 2015, 8’)
Pawo (Tibetaans voor “moedig”) vertelt het magische avontuur van een klein speelgoed figuurtje, dat zich bevindt in een merkwaardige wereld. Dankzij een aantal vreemde metgezellen, wordt het zich geleidelijk bewust van haar kracht en vaardigheden. Pawo gaat over moed en in het leven staan zonder angst en vol vertrouwen - hoewel het soms niet helemaal gaat zoals je zou willen..

Ursa - the Song of the Northern Lights (Natalia Malykhina, Noorwegen, 2021, 10')
Kleine ijsbeer Ursa is alleen in het koude donkere Noordpoolgebied en is op zoek naar zijn moeder. Hij loopt door een sneeuwstorm, door ijskoude toendra en scherpe ijsheuvels, naar het noorderlicht en het magische lied in de hoop zijn moeder te vinden.
 
Het volledige programma en tijden vind je op de website van het filmtheater bij jou in de buurt en op www.dagvandekortefilm.nl.
 
Tijdens het schrijven van dit persbericht was nog niet bekend of de maatregelen waaraan de filmtheaters zich nu moeten houden ook nog na 19 december van kracht zullen zijn. Mocht dit het geval zijn, dan zal de avondprogrammering verschuiven naar de middag. Na 14 december is hierover aanvullende informatie te vinden op www.dagvandekortefilm.nl.

Dit vind je misschien ook leuk