TENT: Circustheater voor de allerkleinste

TENT is een circustheatervoorstelling voor baby’s van 6 tot 18 maanden, een primeur in Nederland. In een intieme setting beleven zij acrobatiek en jongleren te midden van een interactief pop-up decor. De voorstelling is een coproductie met 2turvenhoog festival en kwam tot stand met hulp van wetenschappelijke kennis over de ontwikkeling van deze jonge doelgroep. De première is op 8 september om 15u in De Lindenberg in Nijmegen.

In deze vloeiende voorstelling van geluid, kleur en beweging nemen twee artiesten het jonge publiek mee op een zintuiglijke reis. Van het gezang van vroege vogels tot lichtgevende jongleerkegels in de schemering, de voorstelling volgt het ritme van de dag. Het pop-up decor komt langzaam tot leven, en er is altijd wel iets dat rammelt, verschijnt, kraakt, rolt of zweeft. De kleintjes maken van heel dichtbij kennis met acrobatiek en jongleren.

Hartverwarmende dialogen

Tijdens de voorstelling ontstaat een hartverwarmende dialoog tussen de artiesten en hun jonge publiek. Zij mogen meedoen, al hoeft dat niet. Door deze spontane interacties is elke voorstelling net iets anders. Na de voorstelling nodigen de artiesten de kleintjes uit om samen het speelveld te ontdekken. Ze mogen in, uit, langs en door het decor kruipen om de bijzondere materialen van dichtbij te verkennen.

Bijzondere samenwerking

Om de voorstelling af te stemmen op wetenschappelijke kennis over baby’s, liet Emilie zich adviseren door psychologe Sabine Hunnius van het Baby & Child Research Center in Nijmegen. Met nieuwe inzichten uit de cognitieve ontwikkelingsneurowetenschappen, werd gekeken naar hoe Emilie dit jonge publiek kan interesseren, verrassen en bij de voorstelling kan betrekken. Voor de bijzondere samenwerking tussen kunst en wetenschap ontvingen Emilie en Sabine het Mingler Scholarship van de Akademie van Kunsten. Be kind brengt ook een speciaal ontworpen babyboek mee waarin de ontdekking van circus en spel thuis kan worden voortgezet.

Over de makers 

Emilie, geboren in Parijs in 1978, danste in verschillende gezelschappen onder meer werk van Balanchine, Brumachon en Preljocaj. Via haar echtgenoot kwam ze in aanraking met circus en trad ze met haar act Juggling Tango op over de hele wereld. Be kind is Emilie Weisse regiedebuut bij TENT huis voor hedendaags circus, in coproductie met 2turvenhoog festival. Sabine Hunnius is directeur van het Baby & Child Research Center en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij promoveerde in 2005 op een onderzoek naar visuele waarneming bij baby’s en is co-auteur van het populairwetenschappelijke boek “Het babybrein: Wat iedereen moet weten over de hersenontwikkeling van baby’s” (Prometheus, 2018).

Voor tickets en info kijk op www.delindenberg.com 

 

Dit vind je misschien ook leuk...