Kandidaatvaccin tegen Nipah-virus testen

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Het VICI-Disease consortium, waar het Radboudumc aan deelneemt, heeft 8 miljoen subsidie van de Europese Commissie ontvangen voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het Nipah-virus. Kandidaatvaccins zullen door het Radboudumc klinisch worden getest.

De Covid-pandemie heeft ons weer laten zien hoe groot de gevolgen van epidemieën en pandemieën zijn voor de gezondheid en de economie. Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid en het volksgezondheidsbeleid is het daarom verstandig om virussen met een epidemisch en pandemisch potentieel in kaart te brengen en te onderzoeken. In geval van nood kunnen we er dan snel op reageren en – als we tijdig een vaccin klaar hebben – er ook tegen vaccineren.

Nipah

Het VICI-DISEASE consortium combineert al bestaande expertise in het consortium met nieuwe ontwikkelingen binnen de infectieziekten. Doel is de ontwikkeling van een portfolio van kandidaatvaccins en het uitvoeren van klinische proof-of-concept studies. Op basis daarvan zijn voorraden te produceren voor verdere ontwikkeling als het tot pandemische uitbraken komt. De primaire kandidaat in dit ontwikkelproject is het Nipah-virus (NiV), een virale ziekte met een hoge sterftekans (40 tot 70 procent kans op overlijden) waarvoor nog geen vaccins of behandelingen bestaan. Het kandidaatsvaccin wordt gebaseerd op het NiV G-eiwit dat wordt weergegeven op capside Virus Like Particle (cVLP), een methode die eerder door een EU-consortium met deelname van Radboudumc is ontwikkeld. In zekere zin wordt het kandidaatsvaccin ontwikkeld op basis van het recente COVID-19-vaccin dat onlangs voor het eerst in het Radboudumc getest werd (momenteel in Fase 3). Het doel is om binnen vier jaar klinische proof-of-concept te verkrijgen van een kandidaat-vaccin tegen het Nipah-virus (NiV).

Kandidaat klinisch testen

Binnen het VICI-DISEASE consortium – dat bestaat uit ExpreS2ion, AdaptVac, Friedrich-Loeffler-Institut (FLI), het Radboudumc en de Universiteit van Kopenhagen (UCPH) – neemt het Radboudumc het voortouw bij het klinisch testen van de nieuwe Nipah-virus vaccinkandidaat. Benjamin Mordmüller van de afdeling Medische Microbiologie die dit onderzoek leidt: “We zullen de eerste gegevens over dit nieuwe vaccin genereren met de uitstekende infrastructuur die daarvoor beschikbaar is in het Radboudumc. Het gaat dan zowel om veiligheidsgegevens als de eerste gegevens over de antivirale immuunrespons die het kandidaatsvaccin bij de deelnemers teweegbrengt.  Die gegevens zijn cruciaal om de haalbaarheid voor de verdere klinische ontwikkeling van het vaccin in te schatten. Zijn die resultaten positief, dan gaan we de klinische werkzaamheid van het vaccin testen in landen waar het Nipah-virus voorkomt."

Dit artikel verscheen eerder op Radboudumc.

Dit vind je misschien ook leuk…