SAMA NIMMA: Regionaal Archief
Het Regionaal Archief opent speciaal voor SAMA NIMMA op zaterdag de deuren. Het is dé plek voor verdieping en het opsnuiven van kennis. Er is een collegeprogramma samengesteld en je hoort de verhalen achter pusaka. Kennis, geschiedenis en verhalen daarvoor ben je in het Archief op het juiste adres.
Lezing Huize Insulinde
Aan het eind van de Voorstadslaan in Hees bevond zich in de vorige eeuw het ‘Verblijf van den Oud-Indischen Militair’. In het pand woonde daarvoor onder andere de circusdirecteur Oscar Carré. Een interessant pand, met een interessante geschiedenis! In een korte lezing hoor je aan de hand van het archief van ‘Insulinde’ door meer over deze geschiedenis. Daarna volgt er een gesprek met een oud-bewoner van ‘Huize Insulinde’, Marianne de Santy.
Zij schonk recent een bijzondere, persoonlijke fotocollectie over het dagelijks leven daar in de periode 1955-1968, waarmee de geschiedenis zoals die naar voren komt uit het archief, verrijkt wordt. Na een interview met Marianne is er alle ruimte voor vragen uit het publiek aan haar.
Marianne de Santy is de dochter van drs. H.A.P. de Santy, die van 1955 tot 1968 directeur was van Huize Insulinde. Zij groeide daar als klein meisje op, evenals haar drie broers.
Lezing “Hoe ervaren de tweede en derde generatie Indische Nederlanders hun identiteit?” door Millie Jonkers
Millie Jonkers is onlangs afgestudeerd aan Radboud Universiteit en heeft een master Communicatiewetenschap. Voor haar scriptie is ze aan de slag gegaan met een onderwerp dat haar nauw aan het hart ligt. Ze heeft onderzocht hoe de tweede en derde generatie Indische Nederlanders hun identiteit ervaren en welke rol verhalen daarbij spelen. Daarvoor heeft ze verschillende mensen geïnterviewd, wat leidde tot bijzondere gesprekken en waardevolle inzichten. Tijdens SAMA NIMMA vertelt ze over hoe dit onderzoek tot stand is gekomen, hoe het proces is verlopen en wat het uiteindelijk heeft opgeleverd. Het is voor haar een enorme eer om hierover te spreken en ze kijkt er met veel plezier naar uit. Wij ook, jullie hopelijk ook.
Lezing Nijmegen & Slavernij in Nederlands-Indië
Het boek ‘Nijmegen & Slavernij’! werpt nieuw licht op de betrokkenheid van Nijmeegse stadsbestuurders bij koloniale slavernij, van de 16e eeuw tot 1873. Nijmegen, ooit een invloedrijke stad in de Nederlandse Republiek, had sterke banden met de koloniale handel. Hoe profiteerden stadsbestuurders van slavernij? Deze vragen en meer werden onderzocht voor het boek. Het onderzoek ‘werd o.a. uitgevoerd door junioronderzoekers Luc Meijboom. Hij zal tijdens zijn lezing zijn kennis delen en ons meer vertellen over de rol van Nijmegen in het koloniale oosten.
Tracing Your Roots spreekuur
Als je weet waar je vandaan komt, weet je beter wie je bent en waar je naartoe wil.
Ben je benieuwd naar jouw voorouders en familiegeschiedenis? Heb je vragen over jouw Indische familiestamboom of wil je meer weten over documenten die je in jouw familiearchief tegenkomt? Kom dan langs op een van de Tracing Your Roots spreekuren en leg je vragen voor aan Kevin Felter: Indisch genealoog en verbonden aan het educatief programma Tracing Your Roots (zie www.verhalenoverleven.org).
SAMA NIMMA
Op zaterdagmiddag 16 augustus is cultureel festival SAMA NIMMA! op en rond het Mariënburgplein. In de avond trekt het festival verder de stad in. Er is er van alles toe doen, voor alle leeftijden. SAMA NIMMA biedt een bijzondere combinatie van herdenken en vieren.
Lees meer