LUX programma

Zaterdag 23 september

Tijdvak

Onderwerp van de lezingen

 

11.00 - 12.00 uur

Zorg van de toekomst: Het huidige zorgstelsel schiet tekort voor mensen met de ziekte van Parkinson. De zorg is reactief, verspreid over zorgprofessionals zonder gezamenlijk behandelplan, en onvoldoende afgestemd op de uiteenlopende zorgbehoeften van individuele mensen met Parkinson. Hier wordt inzicht gegeven in aanstaande (inter)nationale ontwikkelingen die de zorg voor mensen met Parkinson de komende jaren grondig zullen veranderen.

 
 
 

12.30 - 13.30 uur

Niet-farmacologische behandelingen bij de ziekte van Parkinson: Naast medicijnen zijn er nog verschillende andere behandelingen mogelijk om de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson te verbeteren. In deze sessie bespreken we een aantal opties waar we onderzoek naar doen, waaronder fysiotherapie, logopedie en verpleegkundige zorg. Uiteraard is er ook mogelijkheid voor vragen en discussie.

 
 
 

14.00 - 15.00 uur

Wearables & AI: Een doktersafspraak is een momentopname. Om beter in kaart te brengen hoe parkinson zich in het dagelijks leven ontwikkelt, droegen 520 mensen de afgelopen jaren een slim horloge. Met verschillende sensoren werden hun bewegingen en hartslag continue gemeten. Wat kunnen we leren van deze gegevens? En welke rol speelt kunstmatige intelligentie?

 
 
 

15.30 - 16.30 uur

Preventie en lifestyle: De laatste 30 jaar is het aantal mensen met parkinson in Nederland verdubbeld. Deze stijging zal de komende jaren doorzetten, tenzij het mogelijk wordt om parkinson te voorkomen. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de leefstijl mogelijk een belangrijke rol kan vervullen in het voorkomen en vertragen van parkinson. In deze lezing worden de laatste wetenschappelijke inzichten hierover gedeeld.

 

 

Lezingen Zondag 24 september

10.30 - 11.30 uur

Atypisch parkinsonisme: ‘Parkinsonismen’ is een verzamelnaam voor een aantal zeldzame aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson, maar toch net anders zijn. Voorbeelden zijn de ziekten MSA, PSP en CBS. Mensen met een Parkinsonisme hebben vaak vergelijkbare klachten als mensen met de ziekte van Parkinson, maar het ziekteverloop is anders. Ook reageren de klachten minder goed op medicatie. In deze sessie gaan we in op de verschillende Parkinsonismen en vertellen we meer over wetenschappelijk onderzoek hiernaar.

 
 
 

12.00 - 13.00 uur

Waarom trillen mensen met parkinson? Veel mensen met Parkinson hebben last van beven: het trillen van een arm of been, of soms alleen een lip of een duim. Vaak is dit het eerste verschijnsel waardoor gedacht wordt aan Parkinson. Wat gaat er mis in de hersenen waardoor de spieren gaan trillen? Waarom wordt het trillen erger als mensen gestrest zijn? En wat kan er tegen gedaan worden? In deze sessie beantwoorden we deze vragen met het allerlaatste hersenonderzoek!

 
 
 

13.30 - 16.00

Gereedschapskist voor een beter begrip van de ziekte van Parkinson

 

 

Toelichting programma's

24 september - Gereedschapskist voor een beter begrip van de ziekte Parkinson

Verschillende experts vertellen tijdens dit middagvullende programma over hun bijdragen aan een beter begrip van de ziekte van Parkinson. Met hun tools vullen we de gereedschapskist om parkinson uiteindelijk te kunnen behandelen.

We bespreken de neurotechnologische ontwikkelingen door de jaren heen en kijken naar proefdiervrije innovaties zoals gekweekte cellen. Zo leren we meer over waar het mis gaat bij de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. Ook bespreken we de afhankelijkheid van proefdieronderzoek voor verdere vooruitgang en de ontwikkeling van mogelijke behandelingen. Dankzij dierproeven kunnen we bij de ziekte van Parkinson gebruik maken van neuroimaging, door MRI. Hiermee kunnen we de totstandkoming van symptomen zoals tremor in beeld brengen, de verschillen in ziekteprogressie meten en verschillende reacties op medicatie begrijpen