7x parken buiten het centrum

Even de deur uit en een frisse neus halen is goed voor je. Vooral nu de dagen korter zijn en het wat kouder en minder mooi weer is. En dit kun je nergens beter doen dan in een van de mooie parken die Nijmegen rijk is. De bekende parken in het centrum kennen we allemaal wel, maar buiten het centrum zijn ook aardig wat mooie stukjes natuur te vinden.

1. Park Brakkenstein

Een van de mooiste parken buiten het centrum ligt in de wijk Heijendaal; het monumentale park Brakkenstein. Een prachtig park in een Engelse landschapsstijl. Met sinds de jaren 60 een botanische tuin erin gevestigd, ook wel bekend als Hortus Nijmegen. Hier kun je heerlijk wandelen, stil genieten en fotograferen.

2. Goffertpark

Van concerten, festivals tot lange zomeravonden gezellig zitten op een picknickkleed in het gras. Bijna elke Nijmegenaar is er wel eens geweest. Maar ook als het weer iets kouder is, is het heerlijk vertoeven in het Goffertpark. Je kunt er een leuk ommetje maken en zelfs een bezoekje aan de kinderboerderij brengen.

Stadspark de Goffert is aangelegd in de jaren 1935-1939. Het plan en het schema van hoofdwegen is een ontwerp van ir. A. Siebers. Plantagemeester J.H. Schmidt en technisch ambtenaar D. Monshouwer van de Dienst Gemeentewerken Nijmegen maakten de definitieve ontwerpschets. Heidemij zorgde voor de aanleg; het was een werkverschaffingsproject waarbij werklozen verplicht werden ingezet als goedkope arbeidskrachten. Op de foto de brug over een kunstmatige vijver op het pad tussen het uitzichtpunt en het openluchttheater.

3. Julianapark

Een park genoemd naar Juliana der Nederlanden in de wijk Altrade in Nijmegen-Oost. Je vindt er een Julianaboom, Beatrixboom en een monumentale beuk en buxus. Met een kleine speeltuin, aangrenzende sportvelden en een hondenuitlaatplaats, is er in dit park voor ieder wat wils.

4. Park West

Park West is een wel heel bijzonder park. Het is een aaneenrijging van kleine en grote parken in Nijmegen West. Verbonden door groene straten, fiets- en wandelpaden kun je de verschillende parken en parkjes bereiken. In Park West vind je bijvoorbeeld: Planetenpark, Westerpark, Villapark, Kometenpark en nog vele andere parken en stukjes groen.

5. Stadspark Staddijk

Een stadspark aan de westzijde van Nijmegen in het stadsdeel Dukenburg. Verschillende bospaden langs een rivier zorgen voor een zeer gevarieerd landschap. Een park waar je even heerlijk tot rust kunt komen. 

6. Park Jonkerbosch

Naast het Goffertpark vind je het Jonkerbosch. In deze prachtige rustgevende omgeving ligt ook de militaire begraafplaats. Hier zijn alle geallieerde begraven die tijdens de tweede wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. Jonkerbosch is hierdoor zeker een bezoekje waard.
 

7. Park Kopsehof 

Kopse Hof, ook wel bekend als Kops Plateau, is een hoge vlakte die te vinden is in het oosten van Nijmegen. Je kunt hier heerlijk in de natuur wandelen en genieten van het prachtige uitzicht. Het is niet alleen een mooie recreatieve omgeving, dit stukje van Nijmegen heeft ook een rijke geschiedenis. Er zijn hier namelijk veel archeologische vondsten gedaan. 
 

Dit vind je misschien ook leuk