Limes Festival 2023-2024

Nijmegen slaat de handen ineen voor het Limes Festival. Een kerstvakantie lang ontdek je de Romeinen in Nijmegen. De Limes (spreek je uit als ‘Lie-mes’) is de grens van het Romeinse Rijk, en deze sneed dwars door Nijmegen. Niet voor niets is de Limes nu UNESCO Werelderfgoed. Doe mee en ontdek hoe het is om een Romein te zijn in Nijmegen. 

Dit jaar gaat het Limes Festival op bezoek bij de Nijmeegse Winterweken. Wist je dat sommige kersttradities uit die tijd stammen? Twee weken lang staat de stad in het teken van onze rijke Romeinse geschiedenis met activiteiten, workshops, lezingen en historische wandelingen langs de plekken waar dit verleden nog zichtbaar is. 

Daarbij staat de Limes centraal: de oude grens van het Romeinse Rijk. Deze staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In samenwerking met wel 8 locaties in Nijmegen, Elst, Wijchen en Berg en Dal is er een rijkgevuld programma van workshops, lezingen en wandelingen voor jong en oud gemaakt. 

Het Limes Festival duurt van 26 december tot en met 6 januari.

Wie doen er mee? Museumpark Orientalis, Valkhof Museum, De Bastei, gemeente Nijmegen, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, ACBN, Radboud Universiteit Faculteit der Letteren, Het Gilde, Museum Kasteel Wijchen, Tempel Kerk Museum Elst, NYMAtours en Berg en Dal.

DOWNLOAD VOLLEDIG PROGRAMMA

Limes Festival in Museumpark Orientalis

Valkhof Museum en Museumpark Orientalis slaan de handen ineen tijdens het Limes Festival. Met onze gebundelde kennis en het prachtige Orientalis als toneel, proef je deze dagen van het Romeinse leven. Wist je dat de Limes (uitgesproken als ‘Lie-mes’) de grens was van het Romeinse Rijk, en dat deze dwars door dit gebied liep? In de Romeinse tijd bruiste het hier van de activiteit, en dat is ook nu nog terug te zien.

Lees meer

De Holdeurn, centrum van de Romeinse baksteenindustrie

Verscholen in het heuvelachtige, beboste landschap net buiten Berg en Dal, liggen de resten van wat eens een belangrijk onderdeel was van het Romeins militair industrieel complex: de potten- en pannenbakkerij op de Holdeurn.

De lezing van Paul Franzen gaat in op de productie, de onderzoeken die er zijn geweest, en wat we wel en niet weten.

De lezingen vinden plaats op 27 & 29 december, 2 & 4 januari, van 13 tot 15 uur.

Meer info

Wandeling langs het Romeins Aquaduct

Onze mooie stad Nijmegen is gesticht door de Romeinen. Om het 10e legioen van het leger van water te voorzien hebben de Romeinen een aquaduct gegraven. Samen met onze gids wandelt u langs de resten van dit aquaduct. Alle wandelingen beginnen om 14.30 uur bij het Museumpark Orientalis. 

Data: 27 & 30 december, 3 & 6 januari.

Meer info

Romeinse Limes: UNESCO Werelderfgoed

De Neder-Germaanse Limes staat vanaf 27 juli 2021 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, zo besloot het Werelderfgoedcomité. Daarmee bestempelt UNESCO de Romeinse legerkampen die in de bodem van Nijmegen bewaard zijn gebleven als Werelderfgoed. De Romeinse legerkampen van het Valkhof, de Hunnerberg en het Kops Plateau maken onderdeel uit van de Neder-Germaanse Limes, de Romeinse rijksgrens in het huidige Nederland en Duitsland.

Lees meer

Ontdek de Limes via 3 wandelroutes

Beleef De Limes in Nijmegen via 3 prachtige wandelroutes. Download hieronder de routes, ga op pad en ontdek Romeins Nijmegen via leuke weetjes en verhalen.

Route Via Centrum 2,3 km

Route Via Oost 6,9 km

Route Via West 5,5 km

Let op: Valkhof Museum zit tijdelijk op een andere locatie aan het Keizer Karelplein. 

Lees meer over de Limes