Groenkaart van Nijmegen

In Nijmegen is allerlei groen te ontdekken. Zelfs in de compacte, oude binnenstad vind je talloze groene juweeltjes. Veel kom je vanzelf tegen. Zoek je iets bepaalds of wil je nieuw groen ontdekken? Kijk dan hieronder. We hebben het groen uitgesplitst in verschillende typen, zo vind je makkelijk wat je zoekt. Veel plezier!

Eetbaar groen

Ons eetbare groen gaat een stapje verder dan de rest. Hier kun je de natuur niet alleen bekijken en ervaren, je kunt het ook opeten! Het eetbare groen zijn voornamelijk (buurt)moestuinen waar je als inwoner zelf aan de slag kunt. Er zitten echter ook plekken bij waar iedereen, zonder voorbereiding van kan genieten, zoals de historische moestuin. Je herkent die plekken aan xxx.

Openbaar groen

Gewoon even van de natuur genieten? Dat kan op deze plekken. In het openbaar groen van Nijmegen is iedereen welkom. Hier kun je picknicken, een ommetje lopen of de biodiversiteit bestuderen, net wat je zelf wilt.

Natuurparels

Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit de pareltjes van de stad. De natuurparels zijn gebieden die er uit springen door hun grote biodiversiteit of door de bijzondere soorten die er voorkomen. Specialistische natuurorganisaties in de stad hebben alle gegevens over planten, dieren en schimmels in Nijmegen verzameld en geanalyseerd. Daaruit kwamen deze parels naar voren als bijzonder en waardevol. Neem eens een kijkje en misschien zie je wel een bijzondere soort!

Groene wijkinitiatieven

In Nijmegen werken allerlei mensen hard om de natuur steeds iets meer ruimte te geven. Dat zijn de overheden en onderzoeksorganisaties, maar ook vrijwilligersgroepen verzetten veel werk. Hieronder vind je (een deel van) de groepen die actief zijn. Ook staan hun contactgegevens er bij. Neem gerust vrijblijvend contact op als je benieuwd bent of wilt meedoen.

Een steentje bijdragen

Houd je van groen en wil je graag iets bijdragen? Dat kan heel makkelijk. Geef waarnemingen van (bijzondere) soorten die je tegenkomt door via waarneming.nl. Zo komen we allemaal steeds iets meer te weten over de natuur in Nijmegen.

Woon je in Nijmegen? Denk dan eens na hoe je zelf voor meer groen kunt zorgen. Kan je tuin wel iets natuurlijker? Of heb je een goed idee voor een buurtproject? Alle beetjes helpen! Buurtprojecten kun je voorstellen via Mijn Wijkplan.