Programma Grote Tipi

In de tipi draait alles om kennis en inspiratie. Je hoort over de toekomst, over het werk van de beste schrijvers en gaat naar huis met een berg leestips.

 

Boekenpanel met schrijvers

Ben jij een veellezer of ga je pas lezen als je het juiste boek gevonden hebt? Tijdens Novio Magica maakt het niet uit! Na een sessie met het boekenpanel ga jij naar huis met ontzettend veel leestips. Laat je inspireren door mensen uit het boekenvak. Lars Meijer gaat met schrijvers Marieke Frankema, Martijn Kregting en boekverkoper Julia Stetter in gesprek en vraagt ze naar hun beste leestips. De leestips worden gebundeld in een speciaal boekje dat jij mee naar huis kunt nemen.

Marieke Frankema

Marieke Frankema vertelt het liefst verhalen, op allerlei verschillende manieren. Ze schrijft, zingt, acteert, danst, doceert en spreekt stemmen in. Inmiddels heeft ze zeven boeken op haar naam staan. Met haar debuut Dochter van de Zilv’ren Maan won ze de Castlefest Book Award. Deze roman werd binnen no time een bestseller binnen de uitgeverij. Inmiddels heeft ze acht boeken op haar naam staan, waaronder een verhalenbundel, kinderboek, romantische boeken, YA-boeken en een non-fictie boek. Met haar boeken heeft Marieke een breed en gevarieerd lezerspubliek opgebouwd, waarmee ze contact onderhoudt via Facebook, Instagram en ‘live’ op de fantasy-events.

Martijn Kregting

De in Nijmegen geboren en getogen journalist Martijn Kregting (1971) schrijft al meerdere decennia verhalen in het fantastische genre. Na enkele tientallen publicaties van kortere verhalen, verscheen in 2019 bij uitgeverij Macc zijn debuut 'Als een leven botst': een detective met tijdreiselementen die zich in Nijmegen en omstreken afspeelt. Eind 2023 volgde deel 1 van de met zijn debuut verwante reeks 'Als werelden botsen'. Deel 2 wordt eind 2024 verwacht.

 

Julia Stetter

De 28-jarige Julia Stetter is werkzaam bij Dekker v.d. Vegt. Als kind was ze al gek van fantasy, maar leest bijna alle genres graag. Van literatuur tot historische fictie en van thrillers tot romantische boeken. Een van de leukste dingen van haar werk is toch wel het aanraden van boeken aan klanten. Daarnaast is ze in haar vrije tijd actief op Booktok waar ze filmpjes maakt over van alles wat met boeken te maken heeft.

 

Lars Meijer

Lars Meijer studeerde journalistiek en behaalde in 2020 zijn bachelor aan de opleiding Creative Writing ArtEZ met het werk Alleen mijn vrienden zijn bang, een onderzoek naar de taal rond seksualiteit, geweld en verlangen. Eerder verscheen zijn werk op o.a. Hard//Hoofd, De Optimist, See All This, Samplekanon en in De Groene Amsterdammer. Hij is redactiecoördinator bij DIG (De Internet Gids). Daarnaast maakt hij onderdeel uit van schrijverscollectief Wildgewelf. Hij is de vaste moderator van de Boekenproeverij van Bibliotheek Gelderland Zuid.

 

College: A glimpse into the wonderful SF worlds of Ursula K. Le Guin and her "Carrier Bag Theory of Fiction" by Esther O’Toole. (English language)

Esther O'Toole MA gives you a glimpse into the wonderful SF worlds of Ursula K. Le Guin and her "Carrier Bag Theory of Fiction". Sometimes called the "godmother" of sci-fi, Le Guin has inspired generations of writers and movie-makers with her diverse, feminist visions of other planets and alternative futures.

“Hard times are coming, when we’ll be wanting the voices of writers who can see alternatives to how we live now, can see through our fear-stricken society and its obsessive technologies to other ways of being, and even imagine real grounds for hope. We’ll need writers who can remember freedom—poets, visionaries—realists of a larger reality.”

— Ursula K. Le Guin

 

Esther is een van oorsprong Britse schrijver die vlakbij Nijmegen woont. Met een achtergrond in theater en kunsteducatie, en een master in Engelse literatuur en cultuur, schrijft ze toneelstukken, poëzie, proza, VR en commerciële teksten. Ze leest vrijwel alles wat je haar voorschotelt (oké, behalve de gebruiksaanwijzing van huishoudelijke apparaten) en heeft een voorliefde voor hedendaagse fictie en de ontwikkeling van nieuwe verhalen, speculatieve fictie en worldbuilding. Ze doet niets liever dan mensen helpen hun ideeën te ontwikkelen tijdens informele workshops of 1-1 sessies.

 

Het ongrijpbare van mythische wezens door Arjan Sterken

Zijn demonen wel altijd slecht? En zijn engelen altijd zo lief en onschuldig? Tijdens dit college neemt folklore-expert Arjan Sterken je mee op reis door de wereld van mythologie en het bovennatuurlijke. Van grote heldenverhalen uit India, spoken in Nederland, tot aan de kosmos van de Ojibwe-stam in Amerika, één ding is zeker: mythische wezens zijn zeker niet zwart-wit, maar overduidelijk grijs.

Arjan Sterken is religiewetenschapper aan de Radboud Universiteit en gespecialiseerd in mythologie en volksverhalen.

Novio Magica Lite 2024

Na een succesvolle eerste editie afgelopen jaar is fantasyfestival Novio Magica op maandag 20 mei terug in de Stevenskerk. Op Tweede Pinksterdag draait het allemaal om makers die magie uit hun hoofd en handen toveren. Denk aan whimsical workshops, bookish bliss, crafting chronicles, mystical makers, magical manuscripts en nog veel meer!

Lees meer