Novio Magica: De Stevenskerk

De Stevenskerk is het epicentrum van dit nieuwe evenement. Deze prachtige gotische kerk uit de 13e eeuw is de perfecte plek voor een magisch festival. Je ontmoet hier de beste nationale en internationale schrijvers, kunt actief meedoen met allerlei creatieve workshops of luisteren naar een boeiend college. Natuurlijk kun je lekker shoppen bij de aanwezige winkels, maar er zijn ook prijzen te winnen voor de beste cosplay outfit.

Schrijversprogramma

Openingspreek door Thomas Olde Heuvelt

Om het festival te openen is er wel een heel speciale preek van de kansel. Op de plek waar magische boeken tot leven komen is het aan ambassadeur van het festival Thomas Olde Heuvelt om het festival op gepaste wijze te openen! Thomas Olde Heuvelt is internationaal bestsellerauteur en brak door met HEX. Sindsdien wordt zijn werk in meer dan 25 landen verkocht. Het alom geprezen Echo is recentelijk in de VS verschenen en ook de rechten voor Orakel zijn wereldwijd verkocht. In 2015 won hij als eerste Nederlandse auteur een Hugo Award voor het beste fantasyboek.

Fantasy in Young Adult

Fantasy is al sinds jaar en dag een populair genre, maar de laatste jaren wordt het massaal omarmt door jongeren. Nederland kent ook fantastische YA-auteurs binnen het fantasygenre. Mieke van Eijsden van Bibliotheek Utrecht gaat in gesprek met twee van de allerbeste: Rima Orie en Natalie Koch.

Panelgesprek De komeet: speculatieve verhalen voor een nieuw Nederland

Sciencefiction, fantasy en soortgelijke genres hebben de potentie om inclusief te zijn, om allerlei gezichtspunten over het voetlicht te brengen. In Nederland zijn de schrijvers van dit soort werk overwegend wit, en hun thematiek en personages vaak weinig divers. In een poging daar verandering in te brengen vroegen Vamba Sherif en Martijn Lindeboom Nederlandse auteurs met verschillende culturele achtergronden zich te laten inspireren door het beroemde sciencefictionverhaal De komeet uit 1920 van W.E.B. Du Bois. Dit verhaal gaat over de relatie tussen een zwarte man en een witte vrouw die alleen mogelijk is als een ramp hun sociale omgeving uitroeit.

Schrijver en muzikant Laurens van de Linde gaat in gesprek met initiatiefnemers Vamba Sherif en Martijn Lindeboom. Ook spreekt hij met een aantal van de auteurs die meegewerkt hebben aan De Komeet, namelijk Chris Polanen, Rochita Loenen-Ruiz en Khadija al Mourabit. Lees meer over de auteurs.

Laurens van de Linde in gesprek met debutanten

Er zijn ontzettend veel schrijvers die niets liever willen dan hun boek bij een uitgeverij publiceren. Dat is normaal al moeilijk, maar als fantasyauteur lijkt het nog lastiger te zijn. Laurens van de Linde gaat in gesprek met Liang de Beer en Roderick Leeuwenhart. Hoe is het deze twee auteurs wel gelukt? Hoor alles over hun boek en de weg er naar toe.

Thomas Olde Heuvelt in gesprek met Catriona Ward

Ambassadeur Thomas Olde Heuvelt is groot fan van de Amerikaans-Britse thrillerschrijver Catriona Ward. Hij gaat met haar via een live videoverbinding in gesprek over het schrijven van boeken waar je hart regelmatig een slag van overslaat.

Mieke van Eijsden in gesprek met V.E. Schwab

Rechtstreeks vanuit Amerika zal een van de aller populairste fantasyauteurs van het moment zich bij ons voegen: V.E. Schwab. Zij was met haar fantastische boek Het Onzichtbare Leven van Addie LaRue genomineerd voor het Beste Boek voor Jongeren. Juryvoorzitter van de vakjury van deze prijs, Mieke van Eijsden, gaat met haar in gesprek.

Workshopprogramma

Schrijf je eigen fantasyverhaal

Zin om een hele nieuwe wereld te bedenken? Met bijzondere wezens, personages en locaties? Bezoek dan de schrijfworkshop van auteur en schrijfdocent Martijn Lindeboom in de zuiderkapel van de Stevenskerk. Hij vertelt over het fantastische genre, én over de clichés en valkuilen. Maar vooral helpt hij alle schrijvers in spé met het opzetten van een fantastisch, speculatief verhaal. 

Meld je aan!
Creëer je eigen middeleeuwse monster
In samenwerking met The Big Draw

Wist je dat er in Gelderland een echt spookhuis staat genaamd het Duivelshuis? Daar woonde Maarten van Rossem, een zeer gevreesde legeraanvoerder van de hertog van Gelre. Sindsdien schijnt het in het spookhuis rond te waren samen met monsters en geesten.

Eva Toorenent is illustrator en bekend van het boek De Wondere Wereld van Eva. Ze tekent schitterende monsters. In deze workshop ga je samen met Eva een middeleeuws monster tekenen en maken jullie samen het Duivelshuis nog duivelser. Eva vertelt je daarbij van alles over Nederlandse monsters en de geschiedenis van het Duivelshuis.

Je kunt je aanmelden voor 13.30 tot 15.00 via deze link of voor 17.00 tot 18.30 via deze link

Collegeprogramma

Q&A met Anne-Claire Verham van de Harland Prijs

Schrijfwedstrijden zijn een prachtige methode om te testen of je verhalen goed werken bij de lezer. Zeker schrijfwedstrijden zoals de Harland Prijs, waar je uitgebreide feedback krijgt, zijn heel interessant. Anne-Claire Verhamwon de voorloper van de Harland Prijs in 2000 en was meerdere keren finalejurylid. Kom naar de crypte om haar alles te vragen over het meedoen aan schrijfwedstrijden. Wie weet heeft ze voor jou de gouden tip! En stuur vooral je verhaal van max. 7.500 woorden voor 8 oktober 2023 in om mee te dingen naar de Harland Prijs.

‘Gender is more or less optional’: Satirising Gender in Fantasy Fiction
Deze lezing van Anneloek Scholten, literatuurwetenschapper verbonden aan de Radboud Universiteit, wordt gegeven in het Engels.

Fantasy fiction is a genre populated by dragons, dwarfs, elves, wizards and witches. Why would we expect that gender in these non-human societies, in a magical universe, functions like it does in our world? In the popular Discworld series (1983-2015), Terry Pratchett turns conventional gender roles upside down. Featuring a girl destined to be a wizard, an “openly female” dwarf, and a potentially trans soldier in a “monstrous regiment of women”, Pratchett’s stories satirise cultural expectations of gender. This lecture unravels some of the complicated dynamics of gender in the Discworld universe, and explores the series’ potential for reading gender beyond the binary.

Tarotkaarten

Tarot reading met Levi

Inzicht krijgen in jezelf of anderen? Een blik werpen op de toekomst of een kijkje nemen in een vorig leven? Levi leest tarot- en orakelkaarten. Een reading van een kwartier kost €10. Een reading van een half uur kost €20,-. 

Theaterwandeling

Nijmeegse Marieke

Nijmeegse Marieke is een ‘silent disco’ theatervoorstelling op straat. Als publiek wandel je met het theaterensemble mee. Dankzij een draadloze koptelefoon kan alleen jij het stuk volgen. Voor de toevallige passant een vreemd gezicht. Voor het publiek een bijzondere ervaring langs een eeuwenoud verhaal over verleiding en wanhoop, onschuld en woede, spijt en vergeving. Nijmeegse Marieke is gebaseerd op het middeleeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen. De moderne hertaling van Willem Wilmink is door Karel Bosman, Willems boezemvriend, opnieuw vertaald naar twintig verhalende liederen. Ze zijn begeleid en gezongen door getalenteerde Nijmeegse muzikanten. Het locatietheaterstuk wordt opgevoerd door Elky Rosa Gerritsen, Bo Smits en Arnolf Hendriks.

Startpunt is de informatiekraam van Museum Gebroeders van Lymborch Huis in de Stevenskerk. Het locatietheater neemt je vervolgens mee vanaf de Stevenskerk via de Grote Markt naar verrassende plekken in de oude Benedenstad. 

Meld je aan voor:

Zondag 28 mei 2023 13:15 - 14:15
Maandag 29 mei 2023 15:15 - 16:15
Maandag 29 mei 2023 17:15 - 18:15