Vierdaagsefeesten: een kijkje achter de schermen op zondag

| Amy Ruiters

Als journalist en inwoner in Nijmegen is dit mijn eerste Vierdaagsefeesten. Gegrepen door de grootsheid en het gebruik van een volledige stad voor een festival waarbij iedereen welkom is, waande ik mij door de dansende mensen. Er heerst een vrijheid en verwelkomende sfeer in de straten. We mogen er zijn, we genieten en we vieren samen. Creatieve ondernemingen, energie en liefde wordt gestopt in een groots project en voor de bezoeker én Nijmegenaar is het een avontuur van klanken en kleuren, geuren en smaken, zien en doen, beleven en ervaren.

Ook burgemeester Bruls heeft er zin in. Door zijn functie zit het feesten zelf er niet dik bovenop maar zijn hoogtepunt zit in de voorbereidingen, de opbouw, vertelt hij aan ons. Dit jaar dan wel maar 3 dagen lopen, gelukkig gaan de 7 dagen feesten wel door. IntoNijmegen mocht een kijkje achter de schermen nemen van de Vierdaagsefeesten. Nijmegen als decor voor een festival met wel 40 podia, dat kan niet anders dan als uniek beschouwd worden en daarom gingen wij mee.

Directeur van de Vierdaagsefeesten Joris Bouwmeister vertelde zondag enthousiast dat als de sfeer zo blijft als zaterdag, dan is hij gelukkig. En trots vertelde hij ook over het verduurzamen van de feesten. Het is je misschien al opgevallen, er liggen nog nauwelijks bekers op de grond. Na jaren discussie is de knoop doorgehakt en is het terugbrengen van plasticafval in praktijk gebracht. Bij je eerste drankje betaal je 0,50 cent extra voor je beker en wanneer je deze bij je volgende bestemming weer meeneemt, zorgt de bar ervoor dat de gebruikte beker gerecycled wordt.

Vanaf dit jaar kun je ook een polsbandje kopen voor de Vierdaagsefeesten. In principe zijn namelijk alle podia gratis, maar de wc’s en het onderhoud niet. Met een bandje kun je daar onbeperkt gebruik van maken én is er iedere dag een kleine activiteit waar je dan gratis toegang tot hebt. Bijvoorbeeld het kunstwerk in de Ijskelder van de Valkhof bekijken of een rondje in het reuzenrad. Alle informatie hierover en nog veel meer is te vinden in de Vierdaagsefeesten app.

De hitte dit jaar heeft er helaas voor gezorgd dat er maar 3 dagen wordt gewandeld en er wordt ook echt aangeraden om niet te actief te feesten, ook al gaan deze door. De organisatie heeft ook maatregelen genomen: door de hele stad zijn drinkwaterpunten en de veiligheidsinstanties houden de podia goed in de gaten om grote druktes te voorkomen. Gelukkig verspreid drukte makkelijk want zoals Marlijn Hoefnagel, marketing manager, het ziet zijn de Vierdaagsefeesten echt voor alle mensen met alle smaken.

Van ouders die met hun kinderen in de nek naar jazz luisteren tot oudere die mee swingen op de Nederlandse knallers. Van klassieke muziek in de Kelfkensbos garage kun je zo naar boven lopen om bij Matrixx at the Park te stampen op Hardstyle. De diversiteit en inclusiviteit wordt gedragen door de organisatie van de feesten en staat hoog in de idealen van deze week. Na een wandeling door de stad kunnen we concluderen dat er dan ook op ieder plekje publiek te vinden is. De gezelligheid lijkt niet op te kunnen!

Als dan alle indrukwekkende podia en mensen in de stad nog niet de verwonderende 'wauw' bij je hebben losgemaakt, dan werd dit wel opgelost door de vuurwerkshow die zondagavond was neergezet. Regenbogen kleurde de donkere nacht en gepaard met bijna melodieuze knallen regende het gouden vonken boven de Waal. Er waren wel 18 kleine vuurwerkshowtjes voorbereid en deze werden draadloos gelanceerd vanaf de regietent. Hoewel de ecologische voetafdruk nog steeds aanwezig is, doet de organisatie ontzettend hun best deze zo klein mogelijk te maken. Om zo voor het traditiegetrouwe publiek, die al een uur voor de show een plekje vond aan de kade, toch die mooie vuurwerkshow neer te zetten. En dan hoor je die verwonderende 'wauw' opkomen uit de massa gepaard met een daverend applaus, de Vierdaagse is officieel geopend!


©Waldy Rutten

Fotografie: VierdaagsefeestenWillem Melssen en Amy Ruiters

Dit vind je misschien ook leuk...