Oktober: biebtips van…. Roeleke

Iedere maand zet een medewerker van de Bibliotheek Gelderland Zuid vijf activiteitentips in combinatie met vijf leestips op een rijtje. Tips voor jong en oud, om inspiratie op te doen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen. Deze maand geeft media-adviseur Roeleke van der Meer vijf tips in het kader van de Kinderboekenweek (30 september tot en met 11 oktober). Roeleke is gespecialiseerd in jeugdboeken en koopt voor de bibliotheek de jeugdcollectie in.

1. Kinderboeken Carrousel op verschillende plekken in Nijmegen

Dit jaar gaat de Kinderboekenweek terug in de tijd met kinderboeken. In Nijmegen kunnen kinderen op verschillende plekken meedoen met de Kinderboeken Carrousel. In kleine groepjes komen ze langs allerlei activiteiten: een creatieve workshop, een verhalenverteller en een Kinderboekenquiz. Een supertof programma bomvol boeken en verhalen. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken! Meer informatie is hier te vinden.
Waar: Verschillende locaties
Wanneer: 30 september t/m 11 oktober

Boekentip!

Hadden de Grieken al raketten? De geschiedenis van de ruimtevaart: van houten duif tot wonen op Mars - Govert Schilling - vanaf 7 jaar

Govert Schilling maakt sterrenkunde heel eenvoudig en spannend voor kinderen. Dit is een origineel boek met humor geschreven. Omdat het gaat over de geschiedenis van de ruimtevaart en raketten past het goed bij het onderwerp van de Kinderboekenweek met als thema ‘En toen?’

2. Kindercollege Illustreren kun je leren!

Het is heel leuk om wat je leest in beelden om te toveren. Vaak denk je dat je dan goed moet kunnen tekenen. Maar illustraties kunnen op meerdere manieren goed zijn. De kleuren kunnen heel mooi zijn, of de illustratie kan goed zijn omdat het past bij de sfeer van het boek. Kinderen kunnen het zelf proberen nadat ze dit college hebben gevolgd! Meer informatie vind je hier.
Waar: Bibliotheek De Mariënburg
Wanneer: 17 oktober

Boekentip!

Art play - Marion Deuchars - vanaf ca. 9 t/m 11 jaar.

Art Play brengt de kunstenaar in je naar boven! Een heerlijk doeboek met fantastische ideeën.

3. Workshop ‘Hoe maak je een goede vlog?’ 

Het kijken van een vlog kan leuk, vermakelijk en ook wel verslavend zijn. Je kunt je dan heel erg verbonden voelen met iemand die je meeneemt in zijn of haar leven. Het lijkt me heel zinvol om kinderen al vroeg te leren wat ze het beste wel en niet in een vlog kunnen laten zien. Meer informatie.
Waar: Bibliotheek Muntweg
Wanneer: 22 oktober

Boekentip!

Het vloggers-handboek - tekst Shane Birley - vanaf 9 jaar

Dit ‘vloggershandboek' helpt kinderen op weg. Geïnterviewde vloggers geven hun beste tips en adviezen. Zo is het boek een mooie gids voor kinderen die willen leren hoe ze veilig kunnen vloggen.

4. Workshop Stop motion, de Halloween editie

Het maken van filmpjes is echt iets van nu. Het schijnt dat we beter op visuele dan op tekstuele content reageren (oei wat zeg ik nou, als collectioneur van jeugdboeken). Om dit te leren door het maken van een griezelig filmpje lijkt me extra uitdagend. Lees hier verder.
Waar: Bibliotheek De Biezantijn
Wanneer: 26 oktober

Boekentip!

Zelf animatie video's maken met je telefoon of tablet - Govrien Oldenburger - vanaf ca. 9 t/m 14 jaar.

Als je na het lezen van dit boek het animeren in je vingers hebt, krijg je een animatiediploma. Hierop staat wat je dan allemaal kunt, bijvoorbeeld 'Ik kan een schaar een appel laten opeten' of 'Ik kan een achtbaan laten rijden door mijn bloedeigen huis.’

5. Kindercollege Eerste hulp bij spreekbeurten

Het is van alle tijden dat kinderen spreekbeurten moeten houden op school. Sommige ouders hebben het te druk om kinderen hiermee te helpen. Daarom is het zo fijn dat Juf Yvonne kinderen op weg helpt! Zij helpt kinderen met het kiezen van een onderwerp, laat zien hoe ze het beste hun spreekbeurt kunnen presenteren en wat ze allemaal nodig hebben. Vanaf 28 oktober iedere laatste woensdag van de maand van 15.00 tot 17.00 uur in Bibliotheek Hatert. Meer informatie vind je hier.
Waar: Bibliotheek Hatert
Wanneer: 28 oktober

Boekentip!

Spreekbeurt houden? Makkie! : tips en trucs om met veel plezier een goede spreekbeurt te houden! - Brigitte Bosman - vanaf ca. 8 t/m 12 jaar

Met dit boek gaat de leerling een prachtige spreekbeurt bedenken. Het stappenplan leidt de leerling door het hele proces, van het kiezen van een onderwerp tot aan het presenteren ervan.

Meer informatie over het programma van de Bibliotheek Gelderland Zuid? Kijk op www.obgz.nl/agenda! De meeste kinderactiviteiten zijn gratis. 
 

Dit vind je misschien ook leuk