November: dit zijn de 3 biebtips van Gemma

Iedere maand zet een medewerker van de Bibliotheek Gelderland Zuid drie toffe biebtips in the spotlight. Tips voor activiteiten én bijpassende leestips, om inspiratie op te doen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen. 

Deze maand geeft Gemma Cornelissen drie tips in het kader van de nationale leescampagne Nederland Leest. Het thema van Nederland Leest dit jaar is ‘Over de grens’. Bezoekers van de bibliotheek krijgen de hele maand november het boek De wandelaar van Adriaan van Dis cadeau. Gemma is programmamaker van Bibliotheek Muntweg in Nijmegen en Bibliotheek Beuningen.

1. Lezing Adriaan van Dis

In deze lezing in het kader van Nederland Leest, vertelt schrijver Adriaan van Dis over hoe zijn boek ‘De wandelaar’ tot stand is gekomen en nog veel meer. Adriaan is een fantastisch verteller en een zeer goede schrijver. Ik vermoed dat veel mensen wel eens een boek van hem gelezen hebben. Indische Duinen, Tikkop, Familieziek, Palmwijn en nog veel meer. In februari 2021 verscheen zijn nieuwste roman, KliFi. Ook verscheen dit jaar een bundeling met Van Dis’ verhalen over Parijs getiteld De Parijsboeken. Meer informatie vind je hier.
Wanneer: 9 november
Waar: Bibliotheek De Mariënburg

Boekentip!

Ap Dijksterhuis - Wie niet reist is gek

Wie (niet) reist is gek is één grote lofzang op het reizen door succesvol psycholoog, maar ook hartstochtelijk reiziger Ap Dijksterhuis. Als geen ander weet hij welke immense effecten het reizen heeft op onze gesteldheid. Het is dé manier om ons brein soepel te houden, het reikt ons inspiratie en creativiteit aan, haalt vooroordelen onderuit, maakt ons gelukkiger, en verlengt, ten slotte, ons leven. Ap is hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

2. Voorleeslunch

Tijdens de voorleeslunch in Bibliotheek Beuningen kunnen mensen elkaar ontmoeten tijdens het nuttigen van heerlijke koffie en broodjes. Tijdens de lunch leest Tineke van Iersel fragmenten uit het boek De wandelaar van Adriaan van Dis voor. Martijn Mommers zorgt live voor pianomuziek. De bezoekers krijgen na afloop het boek ‘De wandelaar’ cadeau. Meer informatie vind je hier.
Wanneer: 12 november
Waar: Bibliotheek Beuningen

Boekentip!

Francine Postma – Onderweg. Alleen over het St. Olavspad

Francine wil even los komen van haar hectische gezinsleven met twee autistische jongens. Ze is moe en wil niet bij de pakken neer gaan zitten. Er moet wat veranderen in haar leven. Ze besluit een lange wandeling te maken. Ze liep gedurende vijf weken in haar eentje het St Olavspad, het bijna 600 km lange pelgrimspad van Zweden naar Noorwegen. Onderweg ontmoette ze verschillende mensen met wie ze uiteenlopende gesprekken voerde. Maar ze kwam vooral zichzelf tegen. In dit boek lees je niet alleen over haar schouder mee in haar dagboek, maar krijg je ook praktische tips ter inspiratie en geniet je van mooie fotografie.

3. Lezing: Een voettocht naar Santiago de Compostela

Ellen en Leo Eumelen hebben een voettocht gemaakt naar Santiago de Compostela. In vijf maanden legden ze te voet een afstand af van bijna 3.300 kilometer naar Santiago de Compostela. Hoe is het om zo’n pelgrimstocht te maken met alle tijd van de wereld?
Ellen en Leo nemen je aan de hand van foto's, mee naar bijzondere steden, spannende uitdagingen, afgelegen wandelpaden en mooie ontmoetingen. Ze komen zichzelf ook tegen. Een leerzame en mooie onderneming. Meer informatie vind je hier.
Wanneer: 23 november
Waar: Bibliotheek Muntweg

Boekentip!

Graeme Simsion & Anne Buist – Camino. Wie kom je tegen op weg naar Santiago?

We hopen dat het verhaal anderen inspireert om ook voettochten te gaan maken.” Graeme Simsion en zijn echtgenote Anne Buist willen graag hun eigen liefde voor de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela aan de lezer overdragen. Camino is een humoristische feelgoodroman over vriendschap, familie, liefde en de grote uitdagingen van het leven. Het verhaal gaat over Martin (52), een Britse ingenieur, die tobt over zijn vechtscheiding, terwijl de Amerikaanse kunstenares Zoë (44) rouwt om haar drie maanden eerder overleden echtgenoot. Beiden verzeilen in het Franse Cluny, waar ze besluiten de Camino te lopen, een pelgrimstocht van circa 2000 km naar Santiago de Compostella.

Dit vind je misschien ook leuk