Juni: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Yes, de cultuursector gaat op 5 juni weer open! Wij kunnen in elk geval niet wachten om weer wat cultuur te snuiven, inspiratie op te doen en nieuwe dingen te ontdekken. We hebben alvast de agenda's doorgespit en een heel aantal tips voor je! Waar ga jij heen?

Muziek en concerten

11 juni - Schuum: Nobuka + Oshunmare + VJ Vingerverf

Locatie: Doornroosje
Schuum verwelkomt elke creatieveling met zelfgeschreven muziek: net uit de oefenruimte of met al een berg aan vlieguren. Hier ontdek je muziek van Nijmeegse bodem of net daarbuiten! Met dit keer Nobuka en Oshunmare.

17 juni - Sovay + Bad Penny 

Locatie: Doornroosje
Aan de hand van stevige drums, pompende basloopjes en speelse gitaren brengt indie-formatie Sovay een frisse wind in de Nederlandse indie scene. 

26 juni - The Funkstamatics, 'happy acorns' of Dutch Funk

Locatie: Brebl
The Funkstamatics (voorheen bekend als Euro Cinema) is een funkband uit Nederland, opgericht in 2008. Ze openden het Saint Paul Soul Jazz Festival in Frankrijk, speelden aftershows voor de Commodores en Kool & The Gang en jamden met leden van Bootsy's Rubber band.

Exposities en kunst

Vanaf 5 juni: When Stones Awake

Locatie: POST
Het is zover: POST gaat open! Zaterdag 5 juni opent When Stones Awake in Nijmegen. De expositie draait om de vraag: Wat betekent het om herinnerd te worden en wat betekent het om vergeten te worden?

Vanaf 5 juni - Folly Factory

Locatie: Expo Bart
Hoe zou de Honigfabriek eruitzien als hij nog in gebruik was? Met een gedeelde fascinatie voor ‘lopende band-esthetiek’ laten Marleen en Cindy hun fantasie de vrije loop en geven in de projectruimte van Expo Bart vorm aan een imaginaire fabriek anno 2021.

Vanaf 5 juni - Bloed en Honing

Locatie: Museum het Valkhof
Al bijna twintig jaar trekken documentair fotograaf Nicole Segers en journalistiek schrijver Irene van der Linde door de periferie van Europa. Samen leggen ze de kersverse grensbewoners vast, ver van de beleidsmakers in Brussel.

Theater, dans en meer

11 juni - Sven Ratzke als Hedwig and the Angry Inch

Locatie: Stadsschouwburg
Rolling Stone Magazine noemde het ‘the best rockmusical ever’, Bowie en Cher waren grote fans en in de Berlijnse en New Yorkse underground gonst het nog steeds van lovende kritieken. De tragikomische punkrockmusical is voor even terug in Nederland.

17 juni - LeineRoebana, The Greenhouse Dances

Locatie: LUX
LeineRoebana maakt uiteenlopende, internationaal gewaardeerde voorstellingen: sommige zijn theatraal, speels of vurig, andere leggen de nadruk op pure dans of indrukwekkende bouwsels van disciplines. Deze avond: The Greenhouse Dances.

26, 27, 29 & 30 juni - LEUN

Locatie: Brebl
Op 26, 27, 29 en 30 juni brengen makers en performers Elky Rosa Gerritsen en Godelieve Meijers in Brebl de voorstelling LEUN. Een fysiek avontuur in leunen. Een ontdekkingstocht naar afhankelijkheid.

Lezingen en verdieping

7 juni - Shinto, natuur en klimaatverandering

Locatie: online
Biedt de Japanse godsdienst shinto houvast om tot een groenere samenleving te komen? In shinto staat eerbied voor de natuur centraal. Kan shinto de basis vormen van een oplossingsgerichte ecofilosofie? Of is het eerder een manier om betekenis te geven aan een wereld waarin het klimaat onherroepelijk verandert?

18 juni - De Nacht

Locatie: Doornroosje
Hoe komt het dat we de nacht zó missen? Wat is de waarde van de clubcultuur die eruit ontspringt? Schrijvers, dansers, wetenschappers & artiesten over de nachtcultuur. 

Speciaal voor kinderen

5 t/m 13 juni - Blote Konten

Locatie: Theater het Badhuis
Na de aankondiging van de vervroegde versoepelingen vanaf 5 juni laat het Nijmeegse jeugdtheatergezelschap Kwatta er geen gras over groeien: op 5 en 6 juni staan alvast twee try-outs voor de gloednieuwe voorstelling Blote Konten gepland in Kwatta’s Theater Het Badhuis.

Blote Konten is een voorstelling voor het hele gezin vol taalplezier, muziek, absurde wendingen en een onverwacht einde dat liefdevol maar ook gevoelig is. 

20 juni - Danstheater AYA

Locatie: De Lindenberg
Choreografe Honey Eavis maakte eerder het succesvolle Hip Hop Hoera en komt nu met een peutervoorstelling vol vallende en stuiterende hiphopdansers in een maf ‘pop-up’-decor.

Bekijk de volledige culturele agenda hier