Januari: biebtips van... Linda

Iedere maand zet een medewerker van de Bibliotheek Gelderland Zuid vijf activiteitentips in combinatie met vijf leestips op een rijtje. Tips voor jong en oud, om inspiratie op te doen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen. Deze maand geeft programmacoördinator Linda Vogelesang vijf tips. Linda zorgt als programmacoördinator dat VO- en MBO-scholen zoveel mogelijk met boeken en met leesprojecten in aanraking komen. Daarnaast schrijft ze gedichten en verhalen voor kinderen.

Linda Vogelesang

1. Nationale Voorleesdagen met Tim de Boswachter

Woensdag 20 januari starten de Nationale Voorleesdagen. Dit jaar staat het prentenboek ‘Coco kan het!’ van Loes Riphagen centraal. Coco is een kleine vogel die moet leren vliegen. Maar help, ze durft niet! Niemand minder dan onze kersverse Nijmegenaar van het jaar Boswachter Tim (Hogenbosch) zal de online aftrap geven door dit aandoenlijke verhaal voor te lezen. Enne, we hebben Tim ook geïnterviewd voor het BIEBblad! Dit interview kun je hier lezen.
Datum: 20 t/m 30 januari 2021
Locatie: via het Instagram- en Facebook-account van de Bibliotheek Gelderland Zuid
Meer info: www.obgz.nl/nationalevoorleesdagen

Boekentip

Tim de kleine boswachter: Jan Paul Schutten schreef dit verhaal nadat Tim hem vertelde over zijn natuuravonturen als kind. Wie dit boek uit heeft, wil meteen naar buiten om hutten te bouwen en in plassen te stampen.


Boswachter Tim

2. Twee poëziewandelingen tijdens de Nijmeegse Poëzieweek

Tijdens de Poëzieweek vind je overal in het centrum van Nijmegen posters met gedichten in winkeletalages. De gedichten komen uit de speciale coronabundel Mijn overbuurvrouw is een meeuw, die Dichter Des Vaderlands Tsead Bruinja samen met Poëzie Centrum Nederland samenstelde. Laat je al wandelend verrassen door het dichttalent dat Nijmegen rijk is.

Er is ook een speciale poëzieroute voor kinderen. De posters zijn gemaakt met gedichten uit het tijdschrift DICHTER., corona - de wereld staat stil en op z’n kop. Er zitten leuke doe-opdrachten bij en geluidsfragmenten die je via een QR-code kunt scannen. Ga dus lekker met het hele gezin aan de wandel. En op zaterdagmiddag kun je mij op de route in het echt ontmoeten!
Datum: 28 januari t/m 3 februari 2021
Locatie: centrum Nijmegen
Meer info: kijk voor een overzicht van alle etalages op www.nijmeegsepoezieweek.nl

Boekentip

Dit gaat niet over grasmaaien: Waarom denken veel mensen dat poëzie ingewikkeld is? En waarom lezen ze dan toch zo graag gedichten op rouw- en geboortekaarten én op social media? Ellen Deckwitz legt je dat in dit boek haarfijn uit.


Afhaalbieb

3. Afhaalbieb

Helaas zijn alle vestigingen van de bibliotheek tot en met 8 februari gesloten. Met de Online Bibliotheek (e-books en luisterboeken) en andere digitale bronnen (voor jeugd, jongeren en volwassenen) kun je lekker thuis blijven lezen. Wil je toch liever een aantal fysieke boeken lenen? Dan kun je ook gebruik maken van de Afhaalbieb. Speciaal voor jou stellen we een boekenpakket met vijf boeken samen op basis van genre of leeftijd. Ook is het mogelijk om via de Afhaalbieb reeds gereserveerde titels op te halen, of twee zelfgekozen titels aan het pakket toe te voegen. De (verdere) inhoud is een verrassing!
Datum: doorlopend
Locatie: vestiging bij jou in de buurt

Boekentip

Sommige boeken zijn zo populair dat ze vrijwel altijd zijn uitgeleend. Gelukkig kun je ze dan wel via de Online Bibliotheek lenen. Bijvoorbeeld The Hate U Give van Angie Thomas. Een heftig en actueel boek over racisme en vooroordelen, dat ik in sneltreinvaart uit las. Wat mij betreft zou jong en oud dit boek moeten lezen!  

4. BiebBoys Super Lockdown Challenge

Sinds de eerste lockdown zetten de Biebboys de bibliotheek op stelten. In eerder gemaakte afleveringen hebben BiebBoys Joran en Kees aanwijzingen voor je verstopt. Verzamel deze allemaal, vorm het codewoord en stuur ze op naar biebboys@obgz.nl, om kans te maken op super vette prijzen! En natuurlijk zijn we ook heel benieuwd wat jij van de challenges gemaakt hebt! 
Datum: tot de basisscholen weer open gaan
Locatie: http://www.obgz.nl/biebboys

Boekentip

De grijze jager: In de aflevering over luisterboeken leest Joran ‘De grijze jager’. Deze boekenserie over de dappere Will die ridder wil worden is echt een aanrader. Wereldwijd zijn kinderen verslaafd aan deze serie geworden, zelfs als ze eigenlijk niet van lezen hielden.


De Biebboys

5. Boektrailers voor jongeren

Zin om te lezen, maar geen idee wat? Voor jongeren maakten we een serie vlogs, waarin we elke keer een ander tof boek bespreken. Er zitten spannende, romantische, komische en stoere boeken tussen, dus vast ook een boek dat helemaal bij jou past! De meeste titels zijn als e-book of luisterboek te leen via de Online Bibliotheek.
Datum: doorlopend
Locatie: https://www.obgz.nl/bnl/jeugdbibliotheek/15-18.html

Boekentip

Er is geen vorm waarin ik pas: In dit boek van Erna Sassen lees je het dagboek van de 17-jarige Tessel die al een tijdje niet meer naar school gaat. Ondanks haar zware verhaal, is haar dagboek zo geschreven dat je er geregeld om kunt lachen.  

Dit vind je misschien ook leuk