JABBER: EEN VERENIGENDE FAMILIEVOORSTELLING IN FANTASIETAAL

| Romy Mennen

Afgelopen weekend ging Jabber – de nieuwste voorstelling van Theatergroep Kwatta – in première in Theater het Badhuis. Jabber vertelt het verhaal van vier vogels en één nest, in een vreemde fantasietaal, die je door non-verbale communicatie wel kan verstaan. Op deze manier staat de voorstelling symbool voor problemen die ervaren worden door mensen die noodgedwongen op de vlucht zijn en hierdoor op plekken komen waar niemand ze verstaat.

Een van de vogels wordt gespeeld door Sarah Bannier, onder andere bekend van Kwatta’s Mariken en de populaire televisieserie De Luizenmoeder. Vol trots vertelt ze over het nieuwe stuk en wat het zo bijzonder maakt. “Het is een voorstelling helemaal in ‘Jabbertaal”, een soort fantasietaal die niemand kan verstaan, maar die je wel begrijpt. Dat maakt iedereen die ernaar kijkt gelijk en dat vind ik er zo mooi aan; het is overal ter wereld te spelen en te begrijpen, waardoor niemand wordt uitgesloten.” Deze nieuwe taal is geschreven door Jibbe Willems en bevat ook stukjes van verschillende talen, zoals Nederlands, Engels of Spaans.

Het was voor Sarah niet moeilijker om dit script in ‘Jabbertaal’ te leren dan een ‘normaal’ script. “Want iedere tekst moet je eerst helemaal uitpluizen en onderzoeken en dat was bij deze tekst eigenlijk ook zo”. De spelers zaten vaak bij elkaar met de Nederlandse versie en de Jabber versie om elke zin te ontleden en hardop uit te spreken. “Ik wilde bij elke zin precies weten wat het nou betekende. Wat voor Nederlandse zin zou ik hier gebruiken? Waar zou ik de klemtoon leggen? Op die manier probeerde ik dan die Jabber-zin te zeggen.”

De taal is niet het enige wat deze voorstelling zo bijzonder maakt. Een ander belangrijk onderdeel is de muziek. Het stuk wordt begeleid door een live-pianist en, zoals het vogels betaamt, wordt er veel gezongen. Een laatste advies van Sarah: “Maak je niet te druk over het wel of niet begrijpen van de tekst, maar volg lekker je gevoel en kijk wat er gebeurt. Daar zijn kinderen super goed in heb ik al gemerkt!”

Jabber is een voorstelling “met een hele coole tekst en vette muziek” waar de hele familie van kan genieten. De eerste voorstellingen in Nijmegen waren uitverkocht, maar op 27 oktober is Jabber nog te zien bij LUX. Hierna reist Theatergroep Kwatta verder met een tour door Nederland.


Foto: Laura Luca

Dit vind je misschien ook leuk