Interview: Galerie Zeven Zomers

| Luus Veeken

Veel Nijmegenaren die bovenlangs over de Marikenstraat lopen, zal het zijn overkomen. Je komt langs nummer 50, Zeven Zomers, galerie voor hedendaagse kunst. Iets opvallends in de etalage treft je oog. Als door een magneet wordt je blik erheen getrokken. Stap er gerust eens binnen. De gastvrije galeriehouder Eelko van Iersel ontvangt je graag. 

Ondernemend kunstenaar

Galerie Zeven Zomers is een vertrouwd verschijnsel in de stad. Ruim zestien jaar geleden begon Van Iersel, zelf kunstschilder, zijn galerie in Nijmegen. Het is als beginnend kunstenaar lastig om te exposeren, zo ondervond hij. De meeste galeries kiezen voor gevestigde kunstenaars. Ondernemend als hij is, besloot hij om zelf een kunstgalerie te beginnen. Op zich opmerkelijk voor een kunstenaar, want doorgaans zijn kunstenaars vooral gericht op het scheppen van kunst en niet of nauwelijks op de commerciële kant. In Van Iersel komen beide kwaliteiten samen. 

Een nomadische galerie 

Zeven Zomers is een pop-up galerie, of ‘nomadisch’, zoals Van Iersel het zelf omschrijft. Van Iersel zoekt naar een geschikt leegstaand pand en polst de eigenaar. Als ze het eens worden, vestigt hij zijn galerie erin. Zo zat hij in verschillende panden in Nijmegen, tot hij zich in het huidige pand aan de Marikenstraat kon vestigen, in het centrum van de stad. Recent kwam hij erachter dat Zeven Zomers de enige galerie in Nederland is die, al zo'n lange tijd, een reizend karakter heeft. 

Inspiratiebronnen

Inmiddels werkt Zeven Zomers met acht vaste kunstenaars en wisselende gastexposanten. Er worden schilderijen, bronzen beelden, papierkunst, glaskunst, natural art en keramiek geëxposeerd. De kunst van Zeven Zomers is geïnspireerd op natuur, schoonheid en spiritualiteit. Kunst waar je als toeschouwer je eigen invulling aan kunt geven, kunst die je in je ziel raakt. Ieder kunstwerk is uniek, de kwaliteit ervan hoog.

De naam Zeven Zomers? Niet alleen is het een welluidende alliteratie. Het getal zeven verwijst naar mystiek, spiritualiteit en geluk, het woord zomers refereert aan warmte en licht.

Kunstenaar zijn, een minibedrijfje

Kunstenaars zijn vooral bezig met hun passie, in hun eigen atelier. ''Kunst maken is een puur intrinsieke aangelegenheid'', vertelt de galeriehouder. ''Maar'', vervolgt hij, ''kunstenaar zijn is een minibedrijfje waar heel veel bij komt kijken. Ze werken knetterhard, met passie én vakmanschap. Daarvoor verdienen ze waardering, ook financieel. Aan handelsgeest en communicatie schort het hen vaak. Daarom is het goed dat wij als galerie dat voor onze rekening nemen.''

Gratis museum

Soms nemen ook groepen een kijkje in de galerie, met een stadsgids, of op eigen initiatief. Van Iersel ontvangt ze graag. Afspraken voor een groepsbezoek kun je altijd met hem maken. Hij vindt het daarnaast belangrijk dat de galerie ook een educatieve functie vervult. Zo ontvangt hij groepen scholieren die kunst komen bekijken. Want het is belangrijk om bij jongere generaties belangstelling te wekken voor kunst.  

De binnenstad is vol hectiek, met veel impulsen. Zeven Zomers is een oase van rust, waar de toeschouwer kan verstillen met kunst. ''Het is een gratis museum'', lacht de enthousiaste galeriehouder.

Wil je ook eens een kijkje nemen in Galerie Zeven Zomers? Dat kan van woensdag tot en met zondag, tussen 12:00 en 17:00 uur.

Fotografie: Tycho van Dijk

Dit vind je misschien ook leuk