Infocentrum WO2 Nijmegen houdt herinnering aan Tweede Wereldoorlog levend

| Simone Vos

75 jaar vrijheid: in 2019 en 2020 herdenkt Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Wie in Nijmegen komt en meer wil weten over de verhalen, het historisch erfgoed en musea rondom de Tweede Wereldoorlog in de regio (Rijk van Nijmegen), kan sinds kort terecht bij het Infocentrum WO2 Nijmegen. Het centrum is gevestigd in het gebouw van De Lindenberg.

Het Infocentrum WO2 Nijmegen is een ruim opgezet centrum voor geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog en de geschiedenis van Nijmegen. Het geeft een korte introductie van historische locaties en biedt de bezoeker meer informatie over Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog. Het centrum is gericht op bezoekers van binnen- en buitenland, vertelt één van de medewerkers. Wanneer mensen bijvoorbeeld op zoek zijn naar een museum of een wandeling over de Tweede Wereldoorlog, kunnen ze bij het infocentrum hun hart ophalen.

Schets van de geschiedenis

Een interactieve kaart op de wand laat de bezoeker in één oogopslag zien waar hij heen kan. Daarnaast zijn in kleine vitrines verzamelstukken uit de oorlog te zien, die verwijzen naar exposities in musea in de omgeving, zoals Museum Het Valkhof en het Nationale Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Ter introductie op het thema draait in een aparte ruimte een korte film met beelden van toen en nu. Een mooie schets van de geschiedenis van Nijmegen, met aandacht voor bekende Nijmegenaren die ofwel bij het verzet zaten of collaboreerden.

Herinnering levend houden

In de toekomst komen er meer activiteiten in het Infocentrum in samenwerking met De Lindenberg. Ook voor scholen heeft het centrum diverse programma’s. Het Infocentrum WO2 is een permanent centrum met een mooi doel: het gesprek en de herinnering leven houden.

Op de website van het Infocentrum vind je meer informatie over de activiteiten en samenwerkingen: https://www.infocentrumwo2.nl/

Foto’s: Simone Vos

Dit vind je misschien ook leuk