Fotoverslag: Limes Festival

Tijdens het Limes Festival, dat plaatsvond van 26 december tot en met 6 januari, transformeerde Nijmegen in een levendige ontmoetingsplek voor geschiedenisliefhebbers en cultuurfanaten.​ Dit jaar sloot het festival aan bij de Nijmeegse Winterweken, en boden de organisatoren een unieke kans om de Romeinse geschiedenis van dichtbij te ervaren.

De Limes, uitgesproken als 'Lie-mes', de historische grens van het Romeinse Rijk die door Nijmegen liep, stond centraal tijdens het festival. Deze historisch belangrijke grens, die nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, werd op een interactieve en educatieve wijze aan het publiek gepresenteerd.

Bezoekers werden meegenomen op een reis door de tijd met een scala aan activiteiten, waaronder workshops, lezingen en historische wandelingen. Deze activiteiten vonden plaats op diverse locaties in Nijmegen, Elst, Wijchen en Berg en Dal, waardoor bezoekers een breed scala aan ervaringen konden opdoen, van het ontdekken van de oorsprong van sommige kersttradities tot het ervaren van het dagelijkse leven van de Romeinen.

Tijdens het festival kon je daarnaast een echte Romeinse kersmarkt bezoeken, meedoen aan een romeinse legionair training en met het hele gezin op archologie-tour. 

Het Limes Festival was niet alleen een viering, maar ook een gelegenheid om het rijke Romeinse verleden van Nijmegen te verkennen en te waarderen. Dit festival hielp bij het belichten van de historische impact van de Romeinse cultuur, die nog steeds merkbaar is in diverse aspecten van onze hedendaagse samenleving. Met de afsluiting van het festival, heeft Nijmegen opnieuw zijn rol als een stad met aanzienlijk historisch belang en cultureel erfgoed onderstreept.

Fotografie: Edwin Smits